Tentoonstelling: Het observatorium van Buys Ballot

Laurien Onderwater

23-08-2017 10:59:29

Buys Ballot

In de mini-tentoonstelling over Buys Ballot leer je van alles over de grondlegger van de moderne weerkunde en hoe je het weer kunt voorspellen.

Het is vaste prik na het acht uur journaal: de weersverwachtingen van komende dagen. Voor ons heel normaal, maar vroeger was dit minder vanzelfsprekend. Gelukkig bracht Christophorus Buys Ballot daar verandering in.

Het KNMI

Deze man wordt als de grondlegger van de moderne weerkunde gezien en staat bekend om zijn eigen wet. Die luidt: ‘De wind waait van een hogedrukgebied naar een lagedrukgebied met een afwijking naar rechts als je op het noordelijk halfrond bent, door de draaiing van de aarde om zijn eigen as.’

Daarnaast is Ballot de oprichter van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut dat werd opgericht in 1854 in Sonnenborgh. Niet zo gek dat de Utrechtse sterrenwacht een mini-tentoonstelling aan hem heeft gewijd, getiteld ‘Meten = weten! Het observatorium van Buys Ballot’.

Klimaat in 2050

En mini is hij inderdaad; slechts twee kamers zijn gevuld met meetinstrumenten die meneer Ballot zelf gebruikte. Ook is er een weerkaart te zien met het weer op 3 februari 1890; de dag waarop Ballot overleed.

Toch leert de tentoonstelling je een aantal leuke feiten en kom je erachter hoe het weer er in 2050 in Nederland voor staat met en zonder klimaatakkoord. Daarnaast staat er buiten nog een groot weerstation dat verschillende metingen doet waarmee het weer kan worden voorspeld. En die gegevens lees je af op de vier beeldschermen binnen.

Een dagdeel kun je niet vullen met deze tentoonstelling, en een uur ook al niet. Maar je bezoekt Sonnenborgh niet enkel en alleen om deze expositie, want je hebt natuurlijk toegang tot het gehele museum. En dan – in combinatie met de andere tentoonstellingen – is het observatorium van Buys Ballot zeker een bezoekje waard.

**** | Sonnenborgh, Utrecht | entree volwassene € 7,00

KIJK 8/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK tipt

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis