Vantablackpaviljoen is zwartste gebouw ter wereld

kijkmagazine

2018-02-09 12:59:32

vantablack

Van de buitenkant lijkt dit gebouw – ontworpen voor de Winterspelen van 2018 – op een heelal vol met sterren, gecreëerd met behulp van verf die bijna al het licht absorbeert.

De Winterspelen in PyeongChang, Zuid-Korea zijn vandaag officieel geopend. En daarmee ook het indrukwekkende gebouw dat je op de foto hierboven ziet. Het is het zwartste gebouw ter wereld en staat mooi in contrast met de witte pistes van de Spelen.

Het paviljoen heeft parabolische wanden van 10 meter hoog en 35 meter lang, die zijn bespoten met de verf Vantablack VBx 2. Uit de wanden steken staven, waarvan de uiteinden licht geven. De vorm in combinatie met de kleur en de lichtjes zorgt ervoor dat het lijkt alsof je bij het benaderen van het gebouw, het heelal inloopt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vantablack

De verf Vantablack VBx 2 is ontwikkeld door het bedrijf Surrey NanoSystems en gebaseerd op de kleur vantablack, het zwartste pigment dat de mens ooit heeft gemaakt. Het absorbeert namelijk 99,965 procent van al het zichtbare licht. Hierdoor lijkt een oppervlakte met deze kleur een holte.

Ingezoomd is het vantablack een soort koraalrif op nanoschaal. Dicht naast elkaar staan nanobuisjes die 3500 keer dunner zijn dan een mensenhaar. Wanneer er licht opvalt, blijven de golven ‘stuiteren’ tussen de buisjes – het licht wordt geabsorbeerd – totdat de energie uiteindelijk als warmte wordt afgevoerd.

Waterdruppels

Naast de pikzwarte verf, is er nóg een bijzonder detail aan het gebouw. Over de ‘wegen’ die in het hydrofobe materiaal zijn gemaakt, rollen 2500 waterdruppels per minuut. Het water verzamelt zich in een centraal meer dat steeds leegloopt en vervolgens weer wordt gevuld door de druppels. Bezoekers kunnen dit ‘waterverkeer’ beïnvloeden door het moment van botsen van de druppels te veranderen.

De Britse ontwerper Asif Khan, ontwierp het gebouw in samenwerking met Hyundai. De autofabrikant wil met het water refereren naar hun brandstofcellen, die werken op waterstof. Dat laatste is bij het zien van het gebouw niet meteen duidelijk, maar het ontwerp mag er zeker wezen!

Bronnen: Science Alert, The Guadian

Beeld: Luke Hayes/Hyundai

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!







Bestel hier de nieuwste editie!




Meer Filmpjes