Vijf dieren in de feeststemming

Naomi Vreeburg

25 December 2019 00:59

feestelijk

Deze wezens hoeven zich niet op te doffen voor Kerst en oud en nieuw. Ze zien er van nature al feestelijk uit.

Een kerstboom met piek en ballen, een feestelijk gedekte tafel, nette kleding en een winters dorpje op de vensterbank. We doen er alles aan om de kerstsfeer er goed in te krijgen. Al deze moeite hoeven onderstaande vijf diersoorten niet te doen; dankzij hun uiterlijk.

© 123rf

Met een schild van bijna een meter lang is de groene zeeschildpad sowieso al een indrukwekkende verschijning. De diersoort doet er echter nog een schepje bovenop door de tekeningen op zijn schild, die grote gelijkenis vertonen met siervuurwerk.

© Frank Fox/CC BY-SA 3.0 de

O dennenboom, o dennenboom, wat zijn je takken wonderschoon! De takken van deze ‘kerstboom’ worden gevormd door goudwieren. Een sliert met lichtjes hebben de dieren overigens niet nodig om de boom op te fleuren; ze gedragen zich zelf als lampjes door middel van fluorescentie.

© 123rf

Deze miljoenpoot lijkt op een kruising tussen een kever en een pissebed. Althans; als je hem niet stoort. Doe je dit wel, dan rolt het beestje zich op tot een bal die niet zou misstaan in de kerstboom.

© Nhobgood Nick Hobgood/CC BY-SA 3.0

Stiekem onze favoriet uit het lijstje: de kerstboomworm! Een kleine worm die leeft op koralen en in vrijwel alle tropische zeeën ter wereld voorkomt. En net als een kerstboom worden de dieren ook graag gezien in huis; ze zijn een geliefde aanschaf van aquariumhouders.

© iStock/Getty Images

Door zijn fluorescerende tentakels, waarmee hij prooien naar zich toe lokt, heeft de bloemhoedkwal wel wat weg van een vuurwerkshow. We sluiten ons bericht dan ook af met een knaller!

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's