‘Het is en blijft een circusact’

KIJK-redactie

08-09-2016 09:21:35

wim hof

Mythbuster Ronald Veldhuizen over de Wim Hof Methode: “Je krijgt een soort adrenalinekick. Infecties of kanker genees je er niet mee.” 

Alleen The Iceman, a.k.a. Wim Hof, krijgt het voor elkaar om anderhalf uur tot aan zijn nek in ijsblokjes te staan. Of bij min 30 graden Celsius een halve marathon in zijn onderbroek te lopen. Hof is daarmee geen superheld. Hij is een freak. Begin vorige eeuw kon je daar in het circus, tussen de dwergen en de Siamese tweelingen, een aardige boterham aan verdienen. Nu niet meer, want niemand gaat nog naar een rariteitenkabinet in een tentenkamp.

Iceman Hof weet dat. Hij zei in 2008 het volgende: “Ik ben nu een  circusact, maar wil wetenschapper worden: mijn lichaam is mijn laboratorium.” Met je blote bast door de sneeuw rollen moet dus meer dan lollig zijn. Het moet nut hebben.

Bungeejumpen

Welk nut dan? Heel wat, zegt Hof, na jaren het onderwerp van wetenschappelijk onderzoek te zijn geweest. De combinatie van kou met ademhalingsoefeningen is voor iedereen gezond, meent hij. Ze geven een mens zelfs macht over zijn afweersysteem: zo kun je allerlei nare ziektes tegenhouden, zoals reuma en kanker. Iedereen dus aan de Wim Hof Methode.

Wat Hof er niet bij vertelt, is dat het bovenstaande helemaal niet bleek uit het onderzoek dat wetenschappers van de Radboud Universiteit met hem en honderden andere proefpersonen uitvoerden. Wie net als The Iceman in de kou zwemt en ademhalingsoefeningen doet, heeft weliswaar een iets snellere afweerreactie, maar dat zie je bij alle sporten waarbij je ademhaling raar gaat doen, zoals bungeejumpen. Je krijgt dan een soort adrenalinekick waarbij je lijf eventjes op scherp staat. Meer niet. Infecties of kanker genees je er niet mee.

Hollywoodsterren

Desondanks blijft Hof op zijn website Inner Fire volhouden dat zijn methode chronische ziektes weghoudt. Sinds kort laat hij zich betalen door grote Hollywoodsterren als Oprah Winfrey en Orlando Bloom. Het is en blijft een circusact, maar gewoon overgoten met een 21e-eeuwse zelfhulpsaus. Best lollig misschien, maar geen wetenschap.

Deze column verscheen ook in KIJK 7/2016.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen