Laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn overleden

Laurien Onderwater

20 March 2018 15:03

witte neushoorn

In Kenia leven nu nog maar twee witte neushoorns (vrouwtjes) nu de enige man, Sudan, is ingeslapen.

De 45-jarige Sudan – ook wel de gentle giant genoemd – was de laatste mannelijke witte neushoorn die nog leefde. Leefde inderdaad, want afgelopen maandag hebben dierenartsen het dier moeten inslapen in het Ol Pejeta-natuurreservaat in Kenia. Sudan leed te veel aan leeftijd gerelateerde aandoeningen en infecties (hij kon niet meer op zijn benen staan).

De neushoorn laat een dochter en een kleindochter achter die de laatste twee noordelijke witte neushoorns van Kenia zijn. Het voortbestaan van de diersoort hangt daarmee aan een zijden draadje.

IVF

Toch doen dierenartsen en medewerkers van het park verwoede pogingen om de soort in stand te houden. Zo hebben artsen genetisch materiaal van Sudan verzameld, voordat hij werd geëuthanaseerd. Medewerkers van het park hopen dat, door middel van geavanceerde celtechnologieën en IVF, zijn dood niet het einde van de noordelijke witte neushoorn zal betekenen.

Medewerkers van het Ol Pejeta-reservaat zijn allemaal erg van slag door Sudans dood. Richard Vigne, directeur van het natuurreservaat, zei: “Sudan was een belangrijke ambassadeur voor zijn soort en zal worden herinnerd voor het werk dat hij heeft gedaan om wereldwijd bekendheid te geven aan de benarde situatie waarmee niet alleen neushoorns worden geconfronteerd, maar ook de vele andere soorten die met uitsterven worden bedreigd.”

“Op een dag zal zijn ondergang hopelijk worden gezien als een cruciaal moment voor natuurbeschermers over de hele wereld.”

Bronnen: The Guardian, ScienceAlert, de Volkskrant

Beeld: ANP

Lees ook:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!  


Meer Nieuws