Filmpje: zandslinger maakt prachtige tekeningen

Laurien Onderwater

06-08-2017 11:00:06

zandslinger

Het is eigenlijk een natuurkunde-experiment, maar een zandslinger heen en weer zien bungelen, heeft ook iets moois.

Met behulp van zandslingers kun je heel eenvoudig harmonische trillingen uitleggen, want de slinger maakt vanuit een punt herhalende bewegingen. Maar naast het feit dat ze je een lesje natuurkunde geven, zijn zandslingers ook gewoon leuk om naar te kijken, zo bewijst onderstaand filmpje:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zen

De zandslinger doet denken aan de slinger van Foucault, alleen was die stukken langer. De natuurkundige gebruikte zijn opstelling in het Panthéon in Parijs om aan mensen te laten zien dat de aarde draait. Dat zal met deze korte slinger niet lukken. Maar we hebben wel een tip voor je: zet een kleine zandslinger op je bureau voor een tussendoor zen-momentje.

Bronnen: Wired, YouTube: Sand Pendulums 

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis