Zieke vleermuizen doen aan ‘social distancing’

Laurien Onderwater

28 October 2020 12:00

vampiervleermuis vampiervleermuizen

Wilde vampiervleermuizen die ziek zijn, brengen minder tijd door in de buurt van hun gevleugelde maatjes, waardoor de ziekte zich minder snel verspreidt.

In maart, toen het coronavirus zich in hoog tempo verspreidde, maakte Nederland kennis met de termen anderhalvemetersamenleving en social distancing. Door voldoende afstand van de medemens te nemen, zouden we de verspreiding van het virus binnen de perken kunnen houden. Dat was even wennen, maar inmiddels zijn de termen ingeburgerd.

Vampiervleermuizen waren hier al lang van op de hoogte. Die nemen, zodra ze geïnfecteerd raken met een virus en zich ziek voelen, meer afstand van hun soortgenoten, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Het gedrag was al eerder waargenomen in het lab, maar nu voor het eerst ook in het wild.

Lees ook:

Afstand houden

De onderzoekers vingen 31 vrouwelijke wilde vleermuizen uit een holle boom in Lamanai, Belize die als hun slaapplaats diende. Zestien vampiervleermuizen kregen een verzwakt virus toegediend om een immuunreactie uit te lokken, de dieren ondervonden hier zelf geen last van. De overige vijftien vleermuisjes ontvingen een zoutoplossing.

Alle vleermuizen werden gelabeld met een sensor en vervolgens vrijgelaten. Zodoende kon het team het gedrag van de vliegende zoogdieren bestuderen. Wat bleek? De vampiervleermuizen die zich niet fit voelden, hielden zich veel meer afzijdig. Ze lieten zich niet verzorgen door hun maatjes, bewogen minder, waren slaperiger en hadden weinig sociaal contact met de vleermuizen die alleen een zoutoplossing toegediend hadden gekregen.

Volgens onderzoeker Simon Ripperger is dit ‘passief sociale afstand nemen’, zoals hij het verwoordt, waarschijnlijk meer wijdverbreid in het dierenrijk dan we denken. Aan de andere kant is het ook weer geen verrassende uitkomst; als wij mensen ons grieperig voelen, zijn we ook minder opgewekt en omringen we ons liever ook niet met al te veel mensen.  

De clou van het onderzoek? Voldoende afstand van elkaar houden, heeft nut. Alsof we dat inmiddels niet weten…

Bronnen: Behavioral Ecology, Oxford University Press via EurekAlert!, BBC News

Beeld: Sherri and Brock Fenton/Behavioral Ecology

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws