Zouden dinosauriërs ons opeten?

Naomi Vreeburg

18 October 2021 12:00

dinosauriërs

Wat als wij mensen tegelijkertijd hadden geleefd met de dinosauriërs. Zouden we dan op hun menu hebben gestaan?

Stel dat wij, Homo sapiens, al meer dan 66 miljoen jaar geleden rondliepen op de aarde. Dan hadden we ongetwijfeld oog in oog komen te staan met een dinosaurus, en zeer waarschijnlijk ook met een Tyrannosaurus rex. In dat geval moest je vrezen voor je leven. Paleontologen hebben fossiele bijtsporen gevonden op de botten van Triceratops en eendensnavel-dinosauriërs zoals Edmontosaurus die overeenkomen met de tanden van de T. rex. Deze dino was zo’n vijftig keer zwaarder dan wij en een mensachtige zou voor hem dus niet veel meer zijn dan een tussendoortje.

Lees ook:

Lekker hapje

Zijn tanden waren niet zo scherp als die van bijvoorbeeld een haai, maar zijn kaken hadden meer dan genoeg kracht om een mensenlichaam in stukken te bijten. T. rex was bovendien snel genoeg om er eentje te pakken te krijgen. Hoewel hij niet zo snel kon rennen als de filmreeks Jurassic Park ons wil laten geloven, was hij allerminst sloom. Met behulp van computersimulaties berekenden onderzoekers in 2017 dat het skelet van de Tyrannosaurus hem een topsnelheid zou geven van 7,7 meter per seconde, oftewel 27,7 kilometer per uur. Usain Bolt, goed voor een top van 44 km/u, zou de dino er in een korte sprint nog wel uit kunnen rennen, maar gewone stervelingen niet.

Kortom: erg prettig dus dat deze dino’s al lang en breed uitgestorven waren toen Homo sapiens op de aardkloot verschenen…

Deze vraag kon je vinden in KIJK 1/2021.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK Antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Beeld: Mark Stevenson/iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK antwoordt