Drie bijzondere inslagkraters

KIJK-redactie

26 May 2021 16:00

inslagkraters

De inslag van een projectiel uit de ruimte heeft desastreuze gevolgen. En deze drie opmerkelijke kraters zijn daar het bewijs van.

1) Meteor Crater (Arizona, VS)

De best bewaarde inslagkrater ter wereld heeft een middellijn van 1600 meter en is 120 meter diep. Hij ontstond circa 50.000 jaar geleden bij de inslag van een ijzermeteoriet van ongeveer 50 meter groot. Vanuit de ruimte is te zien dat de krater een enigszins vierkante vorm heeft; die is het gevolg van de geologische structuur van het gebied.

inslagkraters

2) Vredefortkrater (Zuid-Afrika)

De grootste inslagkrater op aarde (diameter ongeveer 300 kilometer) is alleen vanuit de ruimte goed te herkennen. Hij is circa 2 miljard jaar oud en moet gevormd zijn bij de inslag van een 10 tot 15 meter grote planetoïde. Hij is zo goed bewaard gebleven doordat de aardkorst in Zuid-Afrika bijzonder stabiel en geologisch inactief is.

inslagkraters

3) Nördlinger Ries (Zuid-Duitsland)

De dichtstbijzijnde inslagkrater ligt in West-Beieren; het stadje Nördlingen ligt ongeveer in het centrum. De 24 kilometer grote krater, goed zichtbaar op deze reliëfkaart, ontstond 14,8 miljoen jaar geleden. Vlak erbij ligt de kleinere, even oude Steinheimkrater (3,8 kilometer). De twee kraters ontstonden waarschijnlijk bij de inslag van een dubbelplanetoïde.

inslagkraters

Dit is een kader uit het artikel ‘Schietschijf aarde’ te vinden in het zomernummer van KIJK. Deze extra dikke editie ligt vanaf 27 mei in de schappen.

Meer informatie:

Tekst: Govert Schilling

Beeld: Muratart/Shutterstock, NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen