Mag iedereen iets in een baan om de aarde brengen?

André Kesseler

04 January 2020 08:59

baan om de aarde

Gezien de enorme berg troep die in een lage baan rond de aarde cirkelt, is deze vraag van Corrie Visser niet zo gek. Zijn er organisaties die bepalen wat er zoal buiten de dampkring belandt?

Wanneer je als burger een raket in de ruimte wilt brengen, krijg je al snel te maken met de luchtvaartautoriteiten. In Nederland mag een kleine modelraket bij de start niet meer wegen dan 1500 gram en een grote modelraket maximaal 35 kilo. Die beperking maakt het al heel lastig om voldoende brandstof mee te nemen voor een trip naar 100 kilometer hoogte. Daar ligt de Kármánlijn die over het algemeen geldt als de grens tussen de aardse atmosfeer en het heelal.

Lees ook: Kun je met een spoel rond de aarde stroom opwekken?

Ruimtewaardig

De meest geavanceerde kleine modelraketten komen niet hoger dan 450 meter. Voor de lancering van de grotere modellen, die de ruimte overigens ook niet kunnen bereiken, is toestemming nodig van het ministerie van Verkeer en Waterstaat of van Defensie. Die kijken dan of de te lanceren raket geen gevaar oplevert voor onder meer het overige luchtverkeer.

Als je een ‘ruimtewaardige’ raket de lucht in wilt sturen, heb je niet alleen een geavanceerde raketmotor nodig, maar ook nog eens een enorm braakliggend terrein en een paar honderd kilo aan (vloeibare) brandstoffen. Allemaal zaken waar je niet snel onopgemerkt en zonder vergunning aan kunt komen. Kortom: er is altijd wel een overheidsinstantie die in de weg zit.

Ruimteverdrag

Niet alleen hier, maar ook in de meeste andere landen; al was het maar omdat het land van herkomst aansprakelijk is voor de schade die een neerstortende ruimteraket veroorzaakt. Maar dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn om de aardse instanties te omzeilen.

Het Amerikaanse Swarm Technologies kreeg in 2018 van de autoriteiten in de VS geen toestemming om vier mini-communicatiesatellieten te lanceren. Die waren namelijk bang dat ze andere satellietcommunicatie zouden kunnen storen. En dus liet Swarm Technologies de boel doodleuk door een Indiaas ruimtevaartbedrijf in een baan om de aarde brengen.

Als de overheid toestemming geeft dan mag er binnen de landsgrenzen van alles worden gelanceerd. Behalve dan massavernietigingswapens, want daar hebben 108 naties afspraken over gemaakt in het Ruimteverdrag van 1967.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 5/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK antwoordt