De weg naar Space Solar Power

KIJK-redactie

20-05-2020 08:59:00

space solar power

Zonne-energie op aarde opwekken, is niet ideaal. Zo werken zonnepanelen enkel overdag en blokkeren wolken vaak het licht van onze moederster. Verschillende landen werken daarom aan satellieten die het licht al in de ruimte omzetten in zonne-energie en die vervolgens naar de aarde sturen. Een tijdlijn van de weg naar deze Space Solar Power.

1941: Sciencefictionschrijver Isaac Asimov noemt het gebruik van zonne-energie in de ruimte in zijn korte verhaal Reason.

1968: Peter Glaser, in 1923 geboren in Tsjecho-Slowakije, oppert zijn idee voor space solar power voor het eerst in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

1973: Glaser registreert een van de eerste patenten voor het opwekken van zonne-energie in de ruimte en gebruik daarvan op aarde.

1976: De Amerikaanse natuurkundige Gerard K. O’Neill schrijft in zijn boek The high frontier. Human colonies in space dat de lanceerkosten van een zonnesatelliet hoog kunnen oplopen. Hij stelt voor om in de ruimte SSP-systemen van maanmaterialen te maken.

1999: De NASA begint het Space Solar Power Exploratory Research and Technology-programma (SERT) om space solar power (SSP) te onderzoeken.

2007: In een rapport geeft het Amerikaanse ministerie van Defensie aan onderzoek te willen doen naar manieren om zonne-energie op te wekken in de ruimte.

2015: De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA slaagt erin om 1,8 kilowatt aan vermogen via microgolven naar een ontvanger te sturen. Deze stond op een afstand van 55 meter. Een eerste stap richting een satellietsysteem dat microgolven gebruikt om zonne-energie naar de aarde te zenden.

2019: China kondigt langetermijnplannen aan voor het bouwen van satellieten die zonne-energie moeten oogsten en naar de aarde sturen.

2030: Japan hoopt in dit jaar een werkende zonnesatelliet in een geostationaire baan om de aarde te hebben gebracht. Dit SSP-systeem moet 1 gigawatt gaan opwekken.

Dit is een kader uit het artikel ‘Slim, zelfbewust en sociaal’ te vinden in het zomernummer van KIJK. Deze extra dikke editie ligt in de winkel vanaf 22 mei.

Meer informatie:

Tekst: Tom Cassauwers

Openingsbeeld: GRAHAM MURDOCH/GETTY IMAGES

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen