Rusland en Amerika gaan samenwerken aan ‘maanstation’

Laurien Onderwater

29-09-2017 08:59:41

Deep Space Gateway

Tijdens het Internationale Astronauten Congres in Australië ondertekende de NASA een verklaring om met de Roskosmos de Deep Space Gateway te realiseren.

Eerder dit jaar kondigde de NASA aan een Deep Space Gateway te willen bouwen: een bemande ruimtehaven die in een baan tussen maan en aarde (cis-lunar orbit) zal zweven. Het ruimtestation is onderdeel van een langetermijnproject dat het zonnestelsel verder gaat verkennen en bemande missies naar Mars mogelijk wil maken. De Deep Space Gateway dient daarom als een soort halte voor het toekomstige Deep Space Transport.

Aanvankelijk werd gedacht dat de NASA dit project volledig op zich zou nemen, maar deze week werd bekend dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie samen gaat werken met de Roskosmos. Oftewel het lucht- en ruimtevaartonderzoeksbureau van Rusland.

Deep Space Gateway

De Deep Space Gateway zal uit verschillende componenten bestaan: een voortstuwingssysteem, een deel waarin wordt geleefd, een module waarin experimenten worden uitgevoerd, en tot slot een airlock module voor zogenoemde ruimtewandelingen.

De Russen gaan waarschijnlijk een tot drie van deze componenten bouwen en een docking system, waarvan ruimtevaartuigen gebruik kunnen maken als ze het station naderen. Rusland bood ook aan een deel van de stationsonderdelen te transporteren met hun nieuwe heavy lift raket – mogelijk de Angara-raket.

Steun en toeverlaat

Een poosje terug dreigden de Russen nog hun steun aan het ISS terug te trekken voordat het met pensioen zou gaan (waarschijnlijk in 2028). Maar eerder dit jaar hebben ze afgesproken om het ISS toch te blijven ondersteunen tot 2024, en zelfs tot 2028 indien nodig.

En nu gaan ze met Amerika samenwerken om een nieuw project te realiseren. Beide ruimtevaartorganisaties lijken zich dus niet veel aan te trekken van de politieke spanningen tussen hun landen.

In onderstaand filmpje wordt meer informatie over de Deep Space Gateway gegeven:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: NASA, Universe Today, The Guardian

Beeld: NASA (artist impression)

Lees ook:

Cover Kijk 10Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes