13 prachtige astronomiefoto’s

Naomi Vreeburg

27-07-2017 11:00:40

Onder meer kiekjes van de Melkweg, het Noorderlicht en een vallende ster zijn in de race voor de mooiste astronomiefoto van het jaar 2017.

Ieder jaar organiseert het Koninklijk Observatorium van Greenwich (Engeland) een astronomie-fotowedstrijd waar iedereen waar dan ook ter wereld aan mee mag doen. En dat wordt dan ook massaal gedaan. Logisch, aangezien de winnende kiekjes vanaf 16 september in het Observatorium komen te hangen. Onderstaande foto’s maken kans op deze eer.

astronomiefoto

Wie goed naar de sterren kijkt door het ‘raam’ van deze gletsjergrot in Zwitserland ziet wat we hier bewonderen: het Steelpannetje. De plaat, geschoten door Nicholas Roemmelt, is een panorama van twee foto’s: een afbeelding van de sterren en een van de grot, waarna de beelden in elkaar geshopt zijn.

astronomiefoto

14 november 2016 was de maan in volle glorie te aanschouwen: het hemellichaam bevond zich toen het dichtst bij de aarde sinds 1948. De Italiaan Giorgia Hofer pakte gauw zijn camera erbij en schoot dit mooie kiekje.

astronomiefoto

Vind je dit plaatje niet zo bijzonder als de rest? Dat is het stiekem wel. Hier zie je namelijk lichtende nachtwolken, de hoogste wolken in de aardse atmosfeer. Ze worden zichtbaar in mei, juni en juli wanneer de schemering zijn intrede doet en de zon onder de horizon staat.

astronomiefoto

Ook al is de zon op dit moment ver te zoeken in Nederland, van dit kiekje van Joshua Wood krijgen wij wel een lekker zomers gevoel. Dit terwijl je niet naar de zon aan het kijken bent, maar naar de maan die boven de Stille Oceaan opkomt.

astronomiefoto

Dit vinden wij toch wel een van de mooiste foto’s die zijn genomineerd. We kijken hier naar het Noorderlicht door de met sneeuw bezaaide bomen. Op de gevoelige plaat vastgelegd in Rusland door Yulia Zhulikova.

astronomiefoto

Een prachtig plaatje, maar met een iets minder mooie achterliggende gedachte. Hier zie je de Melkweg verschijnen boven een kleine radiotelescoop in Beijing. De astronomiefoto brengt de almaar groeiende lichtvervuiling in beeld. Om de Melkweg vast te leggen, moest Haitong Yu een speciaal lichtfilter gebruiken…

astronomiefoto

De Duitse fotograaf Nicolas Alexander Otto kwam in deze ware kleurenpracht terecht toen hij aan het wandelen was langs Kvalvika Beach in Noorwegen. Dat noemen we nou een romantische strandwandeling!

astronomiefoto

Dit beeld, gemaakt door de Spanjaard Agurtxane Concellon, laat het Noorderlicht zien zoals wij hem kennen. Het maakt het plaatje er overigens niet minder mooi op.

astronomiefoto

In plaats van ‘Snel, doe een wens!’, dacht Rob Bowes bij het zien van deze vallende ster in de VS ‘Snel, pak de camera!’. Een slimme keuze als je het ons vraagt.

astronomiefoto

En wederom een foto van het Noorderlicht. Dit keer genomen door de Duitser Beate Behnke in Noorwegen. De lichten maken prachtige aftekeningen op het water.

astronomiefoto

De met sneeuw bezaaide landschappen van Noorwegen zijn verbluffend mooi. En als dan ook nog de maan en het Noorderlicht zo helder aan de hemel gaan staan en je er een kiekje van weet te schieten, word je genomineerd voor beste astronomiefotograaf van het jaar 2017. © Tommy Eliassen

astronomiefoto

Het is maar een dun striempje aan de hemel, maar de maan steelt hier toch echt de show. En de prachtige oranje luchten op deze foto van Ainsley Bennet maken het uitzicht er niet slechter op.

astronomiefoto

En last but certainly not least een plaat van Amerikaan Brandon Yoshizawa. Voor zijn lens verscheen boven het gebergte Sierra Nevada de Melkweg. Lucky bastard.

Bronnen: RMG, The GuardianPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis