Eindelijk geslaagde landing voor Starship-raket

Naomi Vreeburg

05 March 2021 10:36

Starship

Nou ja, geslaagd… enkele minuten na het terugkeren op het lanceerplatform explodeerde Starship alsnog.

De ambitieuze plannen van entrepreneur Elon Musk zijn legio. Een ervan is Starship, een herbruikbare raket van het Amerikaanse bedrijf SpaceX die ruimtetoeristen moet gaan vervoeren. In 2023 moet een volledig operationele Starship de Japanse miljardair Yusaku Maezawa meenemen op een tripje rond de maan. En in de verdere toekomst moet de raket bemanning naar Mars sturen.

Al eerder zijn prototypes van de Starship-raket de lucht in geknald, en zes keer resulteerde dit in een succesvolle vlucht. Wel mislukte de landing telkens. Bij de vlucht van Serial Number 10 (SN-10), die woensdagnacht plaatsvond, leek alles echter op rolletjes te lopen. Léék, want acht minuten na de geslaagde landing ontplofte Starship. En daar zijn beelden van:

Lees ook:

In- en uitschakelen

De raket steeg vanaf een Texaans lanceerplatform in Cameron County op met behulp van zijn drie Raptor-motoren. Voordat Starship het hoogste punt bereikte werden de motoren één voor één uitgeschakeld. Eenmaal op 10 kilometer hoogte heroriënteerde de raket zich en zette de aerodynamische daling in.

Tijdens de daling liet het SpaceX-team de drie motoren weer in actie komen, om vlak voor de landing twee ervan uit te schakelen. Dit is waar het mis ging bij de vorige Starship-landingen. In februari crashte de raket bijvoorbeeld doordat een van de motoren niet op tijd werd inschakelt. Bij SN-10 was dit niet het geval.

Onbekend

Wat er acht minuten na de verticale landing dan wel misging, is nog niet bekendgemaakt door SpaceX of Elon Musk himself. Yusaku Maezawa zal in ieder geval blij zijn dat hij niet met deze testvlucht de lucht in is gegaan…

Bronnen: IFL Science, NBC News

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes