SpaceX-missie met enkel ruimtetoeristen gepland

Laurien Onderwater

02 February 2021 10:00

SpaceX Jared Isaacman

Onder leiding van piloot en miljardair Jared Isaacman zal Inspiration4 vier ruimtereizigers naar het buitenaardse brengen.

‘Fly me to the moon, let me play among the stars.’ Dit verzoek van Frank Sinatra wordt wellicht eind dit jaar al ingewilligd door Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX. Het heeft onlangs bekendgemaakt dat de 37-jarige Jared Isaacman, mede-oprichter en CEO van Shift4 Payments, eind 2021 plaats zal nemen in ruimteschip Crew Dragon. De zakenman kocht vier stoelen, dus dat betekent dat er nog drie over zijn.

Lees ook:

Inspiration4

Toeristen naar de ruimte vervoeren is al geruime tijd een droom – zeg maar gerust het doel – van SpaceX. In 2017 beweerde het bedrijf een jaar later een toeristenvlucht om de maan uit te zullen voeren. De Falcon Heavy-raket, die eruitziet als een panfluit van drie afzonderlijke Falcon-raketten, zou namelijk krachtig genoeg zijn om een bemande capsule in een baan rond de maan te krijgen.

In 2018 toeristen de ruimte in vervoeren, is SpaceX niet gelukt. Het heeft nu zijn pijlen gericht op eind 2021. Dan zal Isaacman aan boord van de Crew Dragon, die vorig jaar voor het eerst astronauten naar het ISS vervoerde, een reisje maken naar het buitenaardse. Een rondje om de maan zit er dan nog niet in; het ruimtescheepje blijft in een baan om de aarde.

De missie is Inspiration4 gedoopt en de lancering vindt plaats vanaf Cape Canaveral in Florida. Zodra het ruimtevaartuig zijn baan heeft bereikt, zal het elke 90 minuten een rondje om de planeet maken. Na een paar dagen keert Crew Dragon terug en moet het voor de kust van Florida landen.

Isaacman
Jared Isaacman © SpaceX

Gewichtloos poepen

Wie Isaacmans mede-avonturiers worden, is nog niet bekend, maar de piloot heeft daar wel een plan voor. Zo doneert hijzelf 100 miljoen dollar aan het St. Jude-kinderziekenhuis en roept iedereen op ook een bedrag te schenken via zijn website. Onder de donateurs kiest de miljardair de tweede ruimtereiziger. De derde zal een ambassadeur van het kinderziekenhuis zijn. De vierde en laatste stoel is voor een ondernemer die van het betaalplatform Shift4 Payments gebruikmaakt.

Tijdens een trainingsprogramma van een paar weken worden de deelnemers van Inspiration4 voorbereid op fysieke inspanningen, plotselinge versnellingen en gewichtloos poepen. Ook krijgen ze een aantal stresstests voorgeschoteld. En dan zou niets ze meer in de weg moeten staan.

Bronnen: SpaceX, New Atlas, KIJK 9/2018

Beeld: SpaceX

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws