‘ESA produceert zuurstof uit maanstof’

Naomi Vreeburg

2020-01-21 11:00:00

zuurstof

In Noordwijk werken wetenschappers aan een machine die zuurstof uit regoliet extraheert.

We dromen er al jaren van: een lang verblijf op de maan. Onderzoekers werken dan ook aan landbouwgewassen die groeien op dit hemellichaam, en concepten voor een maanbasis worden regelmatig gepresenteerd. Naast eten en een onderkomen hebben we natuurlijk zuurstof nodig – voor de ademhaling, maar ook voor de productie van brandstof om terug te keren naar de aarde.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA zoekt daarvoor zijn heil in regoliet, maanstof waarmee onze natuurlijke satelliet bezaaid ligt. Regoliet bevat veel zuurstof in de vorm van mineralen en glas, maar zie dat er maar eens uit te krijgen. En dat is precies wat een machine, waaraan wordt gewerkt in het laboratorium van de ESTEC in Noordwijk, moet gaan doen.

Lees ook:

Gesimuleerd

Het apparaat onttrekt zuurstof aan regoliet door allereerst maanstof bij gesmolten calciumchloride (een zout) te voegen en te verwarmen tot 950 graden Celsius. Vervolgens jagen de onderzoekers stroom door de mix, waardoor het zuurstof ‘loskomt’. Het gesmolten zout dient als een elektrolyt – het zuurstof reist erdoorheen en hoopt zich op bij een anode, waar het kan worden geoogst.

Op deze foto zie je aan de linkerkant het regoliet voordat de zuurstof eraan is onttrokken, en rechts het overblijfsel van de maanstof nadat het door de machine is gegaan. © Beth Lomax/University of Glasgow

De machine bevindt zich nog wel in een vroege fase. De onderzoekers hebben de werking ervan getoond met gesimuleerde regoliet, en dus nog niet met echt maanstof. Maar het uiteindelijke idee is om het apparaat met astronauten mee naar de maan te sturen om daar zuurstof te produceren. Dit hopen de onderzoekers binnen een paar jaar te realiseren.

Bruikbare metalen

Zuurstof is overigens niet het enige nuttige product dat we uit regoliet kunnen extraheren. De kliekjes die overblijven na het onttrekken van het gas, bevatten een mix van metalen die astronauten kunnen gebruiken voor het bouwen van bijvoorbeeld een maanbasis. Ook deze mogelijkheid wordt druk onderzocht in Noordwijk.

Bronnen: ESA, New Atlas

Beeld (header): ESA-A/Congili

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde