Kink in de kabel: gapend gat in Arecibo-radiotelescoop

Annelies Bes

13-08-2020 17:00:00

Arecibo radiotelescoop is kapot door kabelbreuk

Een van de beroemdste en grootste radiotelescopen ter wereld heeft flinke schade opgelopen door een gesprongen kabel.

Op zo’n tien kilometer van het plaatsje Arecibo, aan de noordkust van Puerto Rico, staat een gigantische radiotelescoop met een schotel van 305 meter in doorsnee. Het loodzware oppervlak bestaat uit meer dan 38.000 aluminium panelen die rusten op een wirwar van stevige kabels.

Maar op maandag 10 augustus brak een van deze steunkabels. De losgeschoten delen van de kabel sloegen bij neerkomst zes tot acht panelen kapot, waarbij een gat van dertig meter ontstond. Na het voorval sloot het observatorium meteen haar deuren, zodat technici de complete schade en benodigde reparaties in kaart kunnen brengen, meldt de Universiteit van Central Florida.

Lees meer:

Zwaar getroffen

De faciliteit heeft het al een paar keer zwaar te voorduren gehad. Zo is hij nog altijd niet hersteld van de schade die orkaan Maria in 2017 aanrichtte. Daarnaast werd de Arecibo-telescoop in januari dit jaar getroffen door een reeks van aardbevingen, en vorige maand trok de verwoestende tropische storm Isaias over het eiland, waardoor de faciliteit gedwongen moest sluiten. Of deze storm een rol heeft gespeeld bij de kabelbreuk is nog niet bekend.

Wetenschappers van over de hele wereld gebruiken de radiotelescoop voor kosmisch onderzoek. Zo speuren astronomen de hemel af op zoek naar langs scherende ruimterotsen die ooit zullen inslaan op aarde, worden hemellichamen nauwlettend in de gaten gehouden en zijn wetenschappers op zoek naar tekenen van buitenaards leven. Af en toe vangt de telescoop zelfs signalen vanuit de ruimte op, zogeheten radioflitsen (fast radio bursts), waarvan de oorzaak nog altijd raadselachtig blijft.

Het observatorium hoopt de schade aan de schotel zo snel mogelijk te kunnen herstellen, zodat astronomen weer rap aan de bak kunnen.

Arecibo-radiotelescoop radiotelescoop in Puerto Rico
De Arecibo-radiotelescoop zonder schade

Bronnen: Universiteit van Central Florida, ScienceAlert

Beeld: Arecibo Observatory

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws