Komende nacht bereiken de Lyriden hun piek

Laurien Onderwater

21-04-2020 15:59:00

Lyriden

Zet je wekker maar, want in de nacht van 21 op 22 april zou je de Lyriden het beste kunnen zien. Dan bereikt de meteorenzwerm zijn maximum namelijk.

Elk jaar in april zijn ze weer van de partij: de Lyriden, een van de oudst bekende meteorenzwermen. Zo’n 2600 jaar geleden werden ze al opgemerkt. En hoewel we tijdens de Lyriden minder meteoren per uur langs zien komen dan bij bijvoorbeeld de Geminiden, is het voor de liefhebbers de moeite waard om vannacht een blik op de hemel te werpen. Je moet dan wel even je wekker voor 4 uur zetten.

Lees ook:

Lyriden

Op z’n hoogtepunt zijn er tot zo’n 10 Lyriden per uur te zien. Handig is dat de maan dit keer geen stoorzender vormt. Rond kwart voor 6 ’s ochtends begint het alweer te schemeren en om half zeven komt de zon op. Je zult dus vroeg je nest uit moeten om iets mee te krijgen van de Lyriden.

Natuurlijk is vannacht niet de enige kans om de meteoren te zien, ervoor en erna kun je ook al een paar ‘vallende sterren’ zien. “Tot 4 dagen voor en na het maximum zijn nog meteoren van deze zwerm te herkennen”, schrijft hemel.waarnemen.com. De Lyriden bereiken een maximumsnelheid van ruim 168.000 kilometer per uur. Klinkt enorm, is vrij gemiddeld. De meteoren zijn ook gewoon met het blote oog te zien.

Meteoren worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd, al is deze benaming misleidend. Het betreft hier namelijk geen ster, maar een stofdeeltje of stukje gruis uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt. Door de hoge snelheden van het ruimtepuin wordt de lucht vóór het deeltje verhit en gaat gloeien. Dit zijn wij als een heldere flits.

Starlink

Heb je de Lyriden gemist of geen zin om er je wekker voor te zetten? Je kunt ook rond elf uur ’s avonds naar de hemel turen, dan zie je geen meteoren, maar een trein Starlink-satellieten van west naar oost bewegen. Op 18 maart lanceerde SpaceX namelijk weer een rits van deze kleine kunstmanen die wereldwijd het internet sneller en beter toegankelijk moeten maken. Uiteindelijk klimmen de satellietjes naar een hogere baan om de aarde, waardoor ze minder goed zichtbaar worden.

Bronnen: hemel.waarnemen.com, Weerplaza

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws