Wat fotografeerde Hubble op jouw verjaardag?

Laurien Onderwater

14-04-2020 14:59:00

Hubble verjaardag

Speciaal voor zijn aankomende dertigste verjaardag, heeft de NASA een programma ontwikkeld dat toont wat de ruimtetelescoop op je geboortedag zag.

Hij is bijna synoniem geworden voor ruimteonderzoek: de Hubble Space Telescope, die ons van talloze schitterende platen en allerlei interessante ontdekkingen heeft voorzien. Op 24 april is het dertig jaar geleden dat de telescoop werd gelanceerd met spaceshuttle Discovery.

Sindsdien verkent Hubble het universum 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dat betekent dat het elke dag van het jaar een fascinerend kosmisch wonder heeft waargenomen, ook op jouw verjaardag. Daarom heeft de NASA nu een programma ontwikkeld dat laat zien wat voor prachtplaat de ruimtetelescoop schoot op je geboortedag.

Lees ook:

Plaatjes

Voer je bijvoorbeeld 20 november in – de geboortedatum van Edwin Hubble, de astronoom naar wie de ruimtetelescoop is vernoemd – dan krijg je Arp 148 te zien. Arp 148, ook wel Mayall’s Object genoemd, is het resultaat van twee botsende sterrenstelsels, resulterend in een ringvormig sterrenstelsel en een langgerekte metgezel. Hubble schoot de foto in 2005.

Tik je 21 februari in, de sterfdag van de Nederlands natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes, dan toont de NASA je deze prachtplaat uit 2014 van deze emissienevel in het sterrenbeeld Orion.

En op de geboortedag van Wubbo Ockels, 28 maart, keek Hubble in het jaar 2000 naar deze emissienevel in het sterrenbeeld Goudvis.

Benieuwd naar wat Hubble zag op jouw verjaardag? Klik op deze link, en voer je geboortedatum in om erachter te komen.

Bron: NASA

Beeld: Hubble/NASA (Foto is geschoten op 31 december 2006)

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws