Mars komt dichtst bij aarde in 15 jaar

Laurien Onderwater

31-07-2018 08:59:16

Mars dichtbij aarde

Astronauten proberen Mars te bereiken, maar de rode planeet waagt zich juist dichter bij onze aardbol.

Zeg al je afspraken voor vanavond af, want dan moet je je kijkers richten op de donkere lucht. Planeet Mars is dan namelijk erg helder te zien. Dat komt doordat de rode planeet in de maand juli sinds 2003 weer het dichtst bij de aarde staat. Volgens The Weather Channel bevindt Mars zich dan nog ‘maar’ 57,6 miljoen kilometer van onze blauwe bol.

Lees ook: Bodem van Mars bevat organische moleculen

Flyby

Hoewel het niet zo dichtbij is als de flyby van 2003 – de meest nabije ontmoeting van de twee planeten in 60.000 jaar op een afstand van 56,2 miljoen kilometer – zal de rode planeet wel een paar weken met het blote oog te zien zijn met een hoogtepunt op 31 juli – vanavond dus.

Hoewel Mars altijd met het blote oog zichtbaar is (en herkenbaar is door zijn rode kleur), is de planeet nu helderder dan normaal, door het verschil in afstand. De reden hiervoor is het fenomeen perihelische oppositie. Oppositie is wanneer de aarde direct tussen Mars en de zon staat. Het perihelium is het punt in de baan van Mars dat zich in een baan om de zon bevindt, dat het dichtst bij de zon gelegen is.

Weergave van de perihelische oppositie. Grootte en afstand zijn niet op schaal. © KIJK

“Elke 26 maanden staan de aarde en Mars aan dezelfde kant van de zon, waardoor ze het dichtst bij elkaar staan”, mailt astronoom Ignas Snellen (Universiteit Leiden). “Omdat de banen een beetje elliptisch zijn, komen ze bij zo’n passage de ene keer wat dichter bij elkaar dan de andere keer. Dit keer is het gunstig, en staat Mars het dichtstbij sinds 2003.”

De eerstvolgende keer dat de buurman van de aarde zo dichtbij komt, is in september 2035. Of lopen er tegen die tijd mensen rond op de rode planeet?

Tip! Download een sterrenkijk-applicatie voor je smartphone of tablet, zoals SkyView of Stellarium. Met die app weet je in welke richting je moet kijken om de planeet te zien.

Bronnen: Nature World News, Business Insider

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws