Hoe moet dat nou met Hubble? Update!

Laurien Onderwater

16-07-2021 15:35:00

Hubble

Ruimtetelescoop Hubble is al een paar weken in trouble. De NASA heeft nu aangekondigd deze week over te gaan op back-uphardware van de telescoop.

De Hubble-telescoop heeft een speciaal plekje in het hart van de KIJK-redactie. De ruimtekijker, die op 24 april 1990 werd gelanceerd, heeft namelijk al zoveel bijzondere wetenschappelijke informatie verschaft. En laten we vooral de prachtplaten die hij schoot niet vergeten.

Maar die foto’s van onder andere sterrennevels, stofzuilen en planetenringen moeten we voorlopig even missen. Sinds 13 juni kampt de telescoop namelijk met computerproblemen. De NASA heeft de storing nog niet kunnen verhelpen en gooit het daarom over een andere boeg: later deze week wil de ruimtevaartorganisatie overschakelen op Hubbles back-uphardware. Dan zou de telescoop zijn wetenschappelijk onderzoek weer kunnen oppakken.

Lees ook:

Hubble-trouble

Op 13 juni viel een payloadcomputer, die de wetenschappelijke instrumenten bestuurt, van Hubble uit. Gevolg: de apparaten werden in de safe mode gezet. Sindsdien vergaart de ruimtetelescoop geen data meer.

Wat de oorzaak van de crash is geweest, weet de NASA nog niet helemaal zeker. Eerder dacht de ruimtevaartorganisatie dat de geheugenmodule het probleem was, maar nu is het vizier gericht op de Power Control Unit. Die regelt en verdeelt de elektriciteit van de zonnepanelen en de batterijen naar andere delen van de telescoop.

Deskundigen hebben al geprobeerd grondcommando’s te sturen om de PCU te resetten, maar die poging mislukte. Het NASA-management heeft nu toestemming gegeven aan het Hubble-herstelteam om over te stappen op een back-up-PCU. Die overschakeling begint vandaag en zal, indien succesvol, enkele dagen in beslag nemen. Mocht het euvel hiermee zijn verholpen, dan kan Hubble na een maand stil te hebben ‘gezeten’ eindelijk weer wetenschappelijke gegevens gaan verzamelen. Fingers crossed.

Update: de overschakeling op de back-uphardware is succesvol geweest! De wetenschappelijke instrumenten van Hubble kunnen weer hun werkzaamheden oppakken.

Bronnen: NASA, BBC News, Tweakers

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws