De NASA verwelkomt twaalf nieuwe astronauten

Laurien Onderwater

08-06-2017 16:00:02

astronauten

Vele mensen dromen ervan, maar slechts enkele worden het: astronaut. Deze twaalf geluksvogels zijn gisteren officieel welkom geheten.

Woensdag presenteerde de NASA zijn nieuwste aanwinst: twaalf jonge astronauten. Vicepresident Mike Pence was ook aanwezig bij het onthaal dat plaatsvond in het Johnson Space Center.

Kleine kans

De nieuwe groep bestaat uit vijf vrouwen en zeven mannen tussen de 29 en 42 jaar oud. Hun achtergronden zijn erg verschillend en variëren van artsen tot piloten en eentje was voorheen zelfs commercieel visser.

De astronauten in spe zijn natuurlijk niet zomaar geluksvogels te noemen; ze hebben er erg hard voor moeten werken. Ook waren er veel meer aanmeldingen dan voorgaande jaren – namelijk 18.353 – wat de kansen van de twaalf ruimtevaarders nihil maakte: ze hadden elk 0,005 procent kans om door de strenge selectie heen te komen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Simpel’

Maar aan welke eisen moeten de kosmonauten eigenlijk voldoen? Allereerst moeten ze een Amerikaanse staatsburger zijn (duh). Daarnaast is een bachelorsdiploma van een kredietwaardige universiteit nodig en tenminste 3 jaar verwante ervaring (of duizend vlieguren in een straaljager). O, en je moet natuurlijk goed in vorm zijn om met de intense omstandigheden van de ruimtetripjes te kunnen dealen. Eitje toch?

Of de twaalf uitverkorenen daadwerkelijk de ruimte in gaan, is nog de vraag. Sinds 2011 staan de spaceshuttles stil en sindsdien zijn er vanuit de VS ook geen lanceringen meer geweest. Maar als het aan president Trump ligt, komt daar verandering in. Hij wil dat Amerika weer leider wordt in de ruimte.

Bronnen: Space.com, Popular Science

Beeld: ANP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes