Parker Solar Probe tikt de 532.000 km/u aan

Naomi Vreeburg

30-04-2021 12:00:33

Parker Solar Probe

Met deze snelheid is de sonde Parker Solar Probe het snelste object dat ooit door de mens is gemaakt.

Na een druilerige dag als gisteren, hebben we allemaal wel behoefte aan een beetje zon. Maar zo dichtbij als NASA’s Parker Solar Probe onze lichtbol nadert, hoeft nu ook weer niet. De sonde passeerde hem op 28 april op een afstand van 10,4 miljoen kilometer. En hoewel dit een behoorlijke afstand betreft, kwam een door de mens gemaakt object niet eerder zo dicht in de buurt van de zon.

En dat is niet het enige record dat het ruimtevaartuig tijdens deze scheervlucht behaalde. Het passeerde de zon met een snelheid van 532.000 kilometer per uur, en daarmee is de sonde het snelste man-made object ooit.

Lees ook:

Slinger van Venus

Parker Solar Probe, die in 2018 met een Delta IV Heavy-draagraket de lucht in werd geschoten, heeft ongeveer de afmetingen van een eenpersoonsauto en is uitgerust met een 11,43 centimeter dik schild gemaakt van koolstofcomposiet. Dit schild kan temperaturen van bijna 1400 graden Celsius aan.

En dat is nodig, want het primaire doel van de ruimtesonde is het achterhalen hoe energie en hitte precies door de corona – de hete atmosfeer rond de zon – bewegen. Ook hoopt de NASA met de Parker Solar Probe meer te weten te komen over zonnestormen. Het beter voorspellen van deze uitbarstingen van onze lichtbron is van groot belang, gezien de winden onder andere ons elektriciteitsnetwerk aan kunnen tasten.

De focus van de ruimtesonde ligt dus op de zon, maar voor Venus is er ook een cruciale rol vastgelegd in deze missie. De zwaartekracht van de planeet wordt namelijk gebruikt om de baan van Parker Solar Probe te beïnvloeden. De zwaartekrachtsslingers die Venus het vaartuig meegeeft, stellen het in staat steeds dichter naar de zon toe te reizen.

Vierentwintig rondjes

Tijdens zijn zevende rondje om onze moederster, op 17 januari van dit jaar, behaalde de ruimtesonde een afstand van 13,5 miljoen kilometer en een snelheid van 466.600 kilometer per uur. Parker Solar Probe heeft dus bij de recentste – de achtste – loop om de zon zijn eigen records gebroken.

En dit zal hij nog wel een tijdje blijven doen. Het is namelijk de bedoeling dat de sonde vierentwintig rondjes om de lichtbron zal maken. De laatste omwenteling zal, als alles naar wens verloopt, plaatsvinden in 2024 – op een afstand van 6,2 miljoen kilometer. Hot!

Bronnen: NASA, New Atlas

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis