Kijken: meteorenzwerm de Perseïden

Laurien Onderwater

11 augustus 2021 12:00

meteorenzwerm Perseïden

In de nacht van 12 op 13 augustus vindt het hoogtepunt van de Perseïdenzwerm plaats. En volgens hemel.waarnemen.com zijn de omstandigheden dit keer zeer gunstig.

Het is bijna medio augustus en dat kan maar een ding betekenen: de Perseïden zijn weer van de partij. Deze meteorenzwerm is afkomstig van komeet 109P/Swift-Tuttle die voor het laatst in 1992 de aarde passeerde. In 133 jaar tijd draait deze zogenoemde periodieke komeet om de zon, waarbij hij een hoop stof achterlaat. In augustus beweegt de aarde door dit stof heen en dat zien wij in de vorm van vallende ‘sterren’.

Lees ook:

Geen vallende sterren

Overigens is de aanduiding vallende sterren misleidend; astronomen spreken van meteoren. Het betreft hier namelijk geen ster, maar stofdeeltjes of stukjes gruis uit de ruimte die de dampkring van de aarde binnenkomen. Door de hoge snelheden van het ruimtepuin wordt de lucht vóór het deeltje verhit en gaat gloeien. Dit zijn wij als een flitsje. De snelheden van de Perseïden zijn meestal meer dan 200.000 km/uur. Ze kenmerken zich door hun helderheid en snelheid, en soms nalichtende sporen.

70 meteoren/uur

Om deze meteoren te zien in de nacht van 12 op 13 augustus moet je je wekker vroeg zetten. Volgens sterrenkundige Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com zijn tegen het einde van de nacht, tussen 3 en 4 uur, tot 70 meteoren per uur te verwachten. Ook in de nachten voor en na dit maximum zijn tot circa 50 Perseïden per uur zichtbaar. De meteoren zijn met het blote oog te zien vanaf een onbewolkte, donkere plek. Op plaatsen met meer lichtvervuiling kun je mindere meteoren waarnemen.

De Perseïdenzwerm valt dit jaar gunstiger dan gemiddeld. Dit komt volgens Van der Sluys doordat het maximum slechts twee uur vóór het optimale tijdstip in de ochtend plaatsvindt, en doordat de maan nauwelijks verlicht is. Dit gebeurt gemiddeld eens in de tien jaar. De laatste keer dat de astronomische omstandigheden zo gunstig waren, was in 1997; de volgende keer is over acht jaar.

Perseïden
Samengestelde foto waarop links de Perseïden te zien zijn op een foto die is genomen aan een donkere hemel in Slowakije. Op de opname rechts, genomen in Tsjechië, zijn de meteoren minder goed zichtbaar. Dit komt door lichtvervuiling. © Tomas Slovinsky (Slovakia) & Petr Horalek (Czech RepublicInstitute of Physics in Opava)

Bronnen: NOVA (persbericht), hemel.waarnemen.com

Beeld: De Perseïden in 2017, gefotografeerd vanuit de White Desert in Egypte. © Ahmed abd elkader mohamed/CC BY-SA 4.0

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Space