Picture Perfect: Einsteinring

Naomi Vreeburg

29-03-2021 08:59:00

Einsteinring

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: de Gesmolten Ring voor de lens.

Maak kennis met GAL-CLUS-022058s, een prachtige Einsteinring die de ruimtetelescoop Hubble onlangs kiekte in het sterrenbeeld Fornax (Oven). Dit fenomeen wordt veroorzaakt door een zwaartekrachtlens, waarbij licht van een ver object (in dit geval een sterrenstelsel) wordt afgebogen door de zwaartekracht van een object (hier eveneens een sterrenstelsel) dat ervoor ligt.

Lees ook:

Gelukje

Astronomen gebruiken de zwaartekrachtlens als een soort vergrootglas: hij versterkt het zwakke licht van verre sterrenstelsels, zodat de wetenschappers ze goed kunnen waarnemen.

De ruimtetelescoop had het geluk overigens wel aan zijn zijde. De twee sterrenstelsels lagen namelijk, vanaf Hubble gezien, precies op één lijn; dé voorwaarde om een Einsteinring te kunnen spotten. GAL-CLUS-022058s luistert overigens ook naar de naam Gesmolten Ring. Bekt toch lekkerder.

Beeld: ESA/Hubble & NASA, S. Jha; Acknowledgement: L. Shatz

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws