Picture Perfect: fotogeniek sterrenstelsel

Laurien Onderwater

16-08-2021 09:00:00

M74 stelsel

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een geboortegolf van sterren vastgelegd in M74.

Messier 74, of M74, moet wel een van de meest fotogenieke sterrenstelsels zijn. Het bevindt zich op een afstand van 32 miljoen lichtjaar van onze aarde in de richting van het sterrenbeeld Vissen, en bevat miljarden sterren. Ook zijn er veel wolken van gloeiend gas aanwezig, zogeheten HII-gebieden, waarin stervorming plaatsvindt. Die rode, gloeiende ‘vlekjes’ op de foto – waterstofatomen die licht uitzenden – tonen de vorming van nieuwe sterren.

Deze scherpe compositie is gemaakt met beelden die zijn genomen door de Advanced Camera for Surveys van de Hubble-ruimtetelescoop. De plaat strekt zich uit over ongeveer 30.000 lichtjaar aan de voorzijde van M74. Het sterrenstelsel heeft overigens een lagere oppervlaktehelderheid dan de meeste sterrenstelsels in de Messier-catalogus en wordt daarom ook wel de Phantom Galaxy, het spookstelsel, genoemd.

M74
Sterrenstelsel M74.

Bron: Astronomy Picture of the Day/NASA

Beeld: NASAESAHubbleHLA/ Bewerking: Mehmet Hakan Ozsarac

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's