Picture Perfect: Mars in kleur

Tim Tomassen

12 June 2023 09:00

Mars in kleur

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een kleurrijke foto van Mars.

Om de twintigste verjaardag van ESA’s Mars Express-satelliet te vieren, heeft het team van de High Resolution Stereo Camera (HRSC) een nieuwe foto gemaakt. En daarop is Mars in spectaculaire kleuren te bewonderen.

Op de foto zie je Mars vanuit een punt dat zich op 2500 kilometer boven het immense kloofsysteem Valles Marineris bevindt. De kleuren zijn verbeterd en de contrasten vergroot. Als je op Mars zou zijn, zouden de blauwige tinten eigenlijk veel doffer zijn en overheerst de oranjerode kleur waar onze buurplaneet om bekendstaat.

Lees ook:

Deze kleurrijke plaat is niet alleen fraai om naar te kijken, maar geeft astronomen ook informatie over de samenstelling van het Marsoppervlak. De donkerdere grijsblauwe gebieden bestaan bijvoorbeeld voornamelijk uit vulkanisch basaltzand, terwijl de lichtblauwe gebieden klei- en sulfaatmineralen laten zien. De bekende roodoranje kleuren worden veroorzaakt door geoxideerd ijzer.

Bronnen: ESA, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt

Beeld: ESA/DLR/FU Berlin/G. Michael, CC BY-SA 3.0 IGO


Meer Nieuws