Picture Perfect: selfie van een Marsrover

Laurien Onderwater

14 June 2021 09:00

Marsrover Zhurong

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: Marsrover Zhurong stuurt een selfie naar de aarde.

In juli 2020 lanceerde Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA zijn eerste Marsmissie. Vanuit de Wenchang-basis in het zuiden van het land begon ruimtesonde Tianwen-1 de reis richting de rode planeet. In februari dit jaar bereikte het ruimtescheepje zijn bestemming – een mijlpaal. En medio mei behaalde het land weer een prestatie: de lander van Tianwen-1 plofte op het Marsoppervlak.

Tianwen-1 (‘Hemelse vragen’) bestaat uit een satelliet, een lander en een rover. China doopte de zeswielige, op zonne-energie draaiende rover ‘Zhurong’; naar de gelijknamige vuurgod uit de Chinese mythologie. En die rover heeft nu nieuwe beelden naar de aarde gestuurd – waaronder een selfie.

Lees ook:

Zhurong

De robot plaatste een draadloze camera op de grond en rolde vervolgens een stukje terug om de foto te nemen. Rechts van Zhurong bevindt zich het door een raket aangedreven platform dat het zeswielige voertuig tot een zachte landing bracht.

Met de afdaling op Mars werd China het derde land ter wereld dat erin slaagde op de rode buurplaneet te landen. De Verenigde Staten en Rusland gingen de volksrepubliek voor.

lander Zhurong
De lander gebruikte raketten om de afdaling te vertragen. © CNSA

Bronnen: CNSA, BBC

Beeld: CNSA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's