Picture Perfect: twee vliegen in een klap

Laurien Onderwater

18 May 2020 08:59

kometen

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een meteoor én een recent ontdekte komeet gekiekt.

Astrofotograaf Luc Perrot had in de vroege morgen van 3 mei zijn camera op de hemel gericht staan om de η-Aquariden in beeld te kunnen vangen. Deze meteoren zijn afkomstig van de alombekende komeet Halley en vermoedelijk achtergelaten tijdens een passage van de aarde honderden jaren geleden. De ‘vallende sterren’ hebben een behoorlijke snelheid: zo’n 66 kilometer/seconde, oftewel 237.600 km/u. Helemaal rechts op de foto zie je het lichtspoor die een meteoor achterlaat.

Lees ook: TESS vangt explosie komeet in beeld

Maar links op de plaat valt nog iets op: een heldere, groen stip. Dit is de recent ontdekte komeet SWAN, vernoemd naar de camera waarmee hij voor het eerst is gezien. (De Solar Wind ANisotropies-camera bevindt zich aan boord van ruimteverkenner Solar Heliospheric Observer.) Amateurastronoom Michael Mattiazzo spotte de komeet op 25 maart 2020 in Australië.

Een toevalstreffer voor Perrot, en een nieuwe desktop achtergrond voor mij.

komeet
Links is komeet SWAN te zien, rechts een lichtspoor van een van de Aquariden. De foto is genomen op Reunion Island. © Luc Perrot

Bronnen: NASA, Astroblogs

Beeld: Luc Perrot/NASA APOD

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's