Picture Perfect: werkpaard van de radioastronomie

Laurien Onderwater

12-10-2020 07:00:00

very large array

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: de Very Large Array op z’n mooist.

De Karl G. Jansky Very Large Array, afgekort VLA, is een verzameling van 27 radiotelescopen, elk met een diameter van 25 meter, opgesteld in de Amerikaanse staat New Mexico. De enorme antenneschotels staan op rails, zodat hun configuratie kan worden veranderd wanneer dat nodig is.

Lees ook:

Veertig jaar VLA

Dit jaar is het observatorium, het werkpaard van veel radioastronomen, al veertig jaar in bedrijf. Gedurende die tijd heeft de VLA onder meer bijgedragen aan de ontdekking van water op Mercurius, details van radiostelsels en supersnelle kosmische jets vastgelegd en het centrum van onze eigen Melkweg in kaart gebracht.

Waar veel mensen na veertig jaar werken met pensioen gaan, is de Very Large Array nog lang niet klaar met de kosmos bestuderen.

Bron: NASA Astronomy Picture of the Day

Beeld: Jeff Hellermann, NRAO/AUI/NSF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's