De klopjacht op Planet Nine

Naomi Vreeburg

03-03-2020 10:59:51

planet nine

Sinds 2016 speuren astronomen naar een enorme planeet die ergens ver in het zonnestelsel moet rondzweven – tot nu toe zonder succes. Wel vonden ze voorbij Neptunus andere vreemde objecten. Wijzen die de weg naar de schuilplaats van Planet Nine?

Het is een sterrenkundig sprookje: er was eens een schurk door wie Pluto niet langer een planeet genoemd mocht worden. Tien jaar later vond diezelfde schurk sterke aanwijzingen voor het bestaan van een nieuwe negende planeet in het zonnestelsel.

Onmiddellijk werden telescopen gericht op het gebied waar Planet Nine zich zou schuilhouden. Onderzoekers verheugden zich op het moment dat ze na Neptunus (1846) eindelijk weer een echte planeet zouden vinden. Plutokiller Mike Brown was opeens een held. Maar ruim vier jaar later is Planet Nine nog altijd niet gevonden.

Lees ook:

Er zijn wel wat meer aanwijzingen gevonden voor zijn bestaan, maar volgens sommige astronomen hoeft er diep in het zonnestelsel helemaal geen negende planeet rond te zweven. Hoe staan we ervoor? Loopt het sterrenkundige sprookje goed af, of blijft Brown voor altijd een bad guy?

Meer informatie:

Tekst: Yannick Fritschy

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen