Starliner keert door problemen eerder terug (update)

André Kesseler

20-12-2019 13:02:49

Starliner

De nieuwe Amerikaanse ruimtecapsule werd op vrijdagochtend (lokale tijd) succesvol gelanceerd, maar er ging iets mis.

Tot een paar jaar geleden waren de Amerikanen wat ruimtevaart betreft zelfvoorzienend. Maar toen in 2011 de laatste shuttlevlucht was uitgevoerd, waren de Amerikanen volledige op de Russen aangewezen om personeel en vracht naar het ISS te brengen. Nu is er dus de door Boeing ontwikkelde Starliner.

Lees ook:

Starliner

De capsule werd bij wijze van proef met een Atlas 5-raket vanaf het Cape Canaveral Air Force Station in Florida gelanceerd. Hij vlieg nu richting het internationale ruimtestation, maar er zijn problemen. Volgens de NASA is zit ruimtevaartuig niet in de juiste baan om de aarde om het ISS te kunnen bereiken. De capsule landt dus niet op 28 december, maar komende zondag al met behulp van grote parachutes en airbags in de woestijn van New Mexico.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Starliner ging weliswaar onbemand, maar niet leeg omhoog. Hij heeft 270 kilo voorraden (voornamelijk voedsel) aan boord en een zogenoemd anthropomorphic test device (ATD); een soort crash test dummy die (niet) luistert naar de naam “Rosie”. De pop is uitgerust met allerlei meetapparatuur.

Commercieel

De vraag is of de mislukking gevolgen heeft voor de plannen om volgend jaar astronauten mee naar boven te nemen. Overigens is de Starliner niet het enige astronauten-transportmiddel dat wordt ontwikkeld. Bij SpaceX van Elon Musk wordt gewerkt aan de Dragon-capsule die in maart af succesvol werd getest. De NASA schakelt steeds vaker commerciële bedrijven in om de ontwikkelingen in de ruimtevaart op stoom te houden en om door middel van concurrentie zo goedkoop mogelijk te kunnen werken.

Bronnen: NASA, BBC News

Beeld NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws