Vijf vragen over planetoïdekiller DART beantwoord

Naomi Vreeburg

23 November 2021 14:00

DART tussen Dimorphos en Didymos

Als alles volgens plan verloopt, wordt DART morgen gelanceerd. Deze ruimtesonde moet snoeihard tegen planetoïdemaan Dimorphos aan gaan knallen. KIJK beantwoordt vijf vragen over deze NASA-missie.

1. Hoe gaat DART te werk?

Vanaf de militaire ruimtehaven Vandenberg Space Force Base in Californië schiet een Falcon 9-raket DART (wat staat voor Double Asteroid Redirection Test) de lucht in. Vervolgens zal de ruimtestonde in iets minder dan een jaar bij Didymos aankomen. Dit is een binair systeem bestaande uit planetoïde Didymos A, en het ‘maantje’ Dimorphos dat hieromheen draait. Met maar liefst 22.000 kilometer per uur moet DART vervolgens op het maantje inslaan om zo de baan van Dimorphos een beetje te veranderen.

Lees ook:

2. Waarom?

Met DART wil de NASA onderzoeken of het mogelijk is om een planetoïde uit zijn koers te stoten, want dat zou in de toekomst best weleens nodig kunnen zijn om de aarde voor een desastreuze inslag te behoeden. Planetoïden (soms ook asteroïden genoemd) zijn kleine hemellichamen die op kosmische schaal weinig voorstellen. Maar de inslag van een kei met een middellijn van één kilometer kan een compleet continent in de as leggen.

Om deze reden zijn sterrenkundigen bezig om al dat rondvliegend ruimtepuin in kaart te brengen. Maar met het opsporen van potentieel gevaarlijke objecten ben je er natuurlijk nog niet. Als de aarde in de vuurlinie ligt, wil je het gevaar ook kunnen afwenden. De NASA probeert daarom allerlei technieken uit om dit voor elkaar te krijgen.

3. Is Dimorphos zo’n potentieel gevaar?

Dimorphos heeft een doorsnede van zo’n 160 meter en staat momenteel op ongeveer 481 miljoen kilometer afstand van de aarde. Het maantje vormt geen risico voor onze blauwe bol; de aanval van DART is slechts een technische test. Zo zal ruimtesonde DART zijn uitgerust met een nieuwe motor van de NASA en een richtsysteem dat het binaire planetoïdesysteem autonoom moet opzoeken.  

4. Is het effect van de knal op Dimorphos groot?

Naar verwachting zal de baansnelheid van Dimorphos door de klap niet enorm veranderen. Zijn huidige omlooptijd om planetoïde Didymos duurt nu ongeveer een halve dag. Door de inslag van DART zal deze tijd zo’n tien minuten langer of korter worden. Maar het uiteindelijke effect hangt erg af van de inwendige structuur van Dimorphos.

In oktober 2024 lanceert de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vervolgens de ruimtesonde Hera, die ter plekke gaat kijken wat de botstest heeft opgeleverd. Zo gaat Hera de krater onderzoeken die bij de inslag van DART is ontstaan. Hiermee hopen sterrenkundigen meer te weten te komen over de opbouw en de samenstelling van de Dimorphos.

DART

5. Wanneer vindt de lancering precies plaats?

Morgenochtend om 7.20 uur is de lancering te volgen via deze livestream.

Bronnen: Space.com, De Volkskrant

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws