Stuurraketten Voyager 1 na 37 jaar ontstoken

Laurien Onderwater

04 december 2017 10:59

Voyager 1

Met 40 levensjaren erop zitten, is de Voyager 1 nog steeds actief. Maar onlangs is de ruimtesonde bijgestuurd, omdat hij anders geen signalen naar de aarde kon sturen.

Hij mocht onlangs 40 kaarsjes uitblazen: NASA’s ruimtesonde Voyager 1. Een pensioengerechtigde leeftijd voor een sonde zou je denken, maar niks is minder waar. Want Voyager 1 (en 2 trouwens ook) is nog steeds hartstikke actief en is inmiddels zo’n 21 miljard (!) kilometer verwijderd van de aarde waar hij in de interstellaire ruimte zweeft.

Maar na 37 jaar moest hij onlangs zijn stuurraketten ontbranden, omdat de ruimtesonde anders geen radiosignalen meer naar de aarde kon verzenden.

Even geduld

Normaal gesproken zijn andere stuwraketten – attitude control thrusters – verantwoordelijk voor het op de aarde gericht houden van de sonde, maar deze werken niet meer. En dus moest de NASA met een alternatief komen, en dat waren de trajectory correction maneuver thrusters die zich aan de achterkant van de sonde bevinden. Het was even spannend of plan B zou slagen, aangezien de vier stuurraketten al 37 jaar niet meer waren gebruikt.

Omdat Voyager 1 zich op zo’n enorme afstand van de aarde bevindt, duurde het 20 uur voordat hij het signaal van de NASA binnenkreeg om zijn stuurraketten te ontsteken. Nog eens 20 uur later kreeg de ruimtevaartorganisatie een signaal terug: het was gelukt.

Interstellair

Hiermee is de levensduur van Voyager met 2 tot 3 jaar verlengd. En dat is heel fijn, want de Voyager 1 heeft in 2013 ons zonnestelsel verlaten en bevindt zich nu in de interstellaire ruimte. Daar kan de sonde heel wat belangrijke en unieke meetgegevens verzamelen waar wetenschappers om staan te popelen.

Bronnen: NASA, CNN

Beeld: NASA/JPL

Lees ook: 

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!










Meer Nieuws