Zwart gat ‘fotobomt’ planetoïde

Annelies Bes

03 March 2020 13:50

Zwart gat MAXI J0637-043 ontdekt tijdens OSIRIS-REx

Niet planetoïde Bennu staat dit keer in de spotlight van NASA-missie OSIRIS-REx, maar een zwart gat.

Tijdens de NASA-missie OSIRIS-REx, waarbij wetenschappers met de hulp van studenten de planetoïde Bennu strak in de gaten houden, werd begin november een onverwachtse meting gedaan. Na analyse bleek het te gaan om een ‘flits’ van een zwart gat op zo’n dertigduizend lichtjaren van ons verwijderd.

En dat is bijzonder. Voor het eerst in tijden is er nu namelijk een zwart gat geregistreerd vanuit de interplanetaire ruimte, op miljoenen kilometers van de aarde. Ook twee telescopen ‘dichtbij’ de aarde kregen het zwarte gat, MAXI J0637-043 genaamd, in het vizier. 

Lees ook:

Röntgenstraling

Met hun gigantische aantrekkingskracht zuigen zwarte gaten enorme hoeveelheden materiaal op uit hun omgeving. De materie spint als een enorme spiraalvormige schijf om het gat heen waarbij enorme hoeveelheden energie vrijkomen in de vorm van röntgenstraling. En precies deze straling werd opgevangen door spectrometer REXIS aan boord van NASA’s OSIRIS-REx ruimtesonde.

zwart gat
Visualisatie van het zwarte gat MAXI J0637-043 naar metingen van REXIS. Op de beelden zie je een uitbarsting van röntgenstraling verschijnen. Veroorzaakt door het zwarte gat.

Dit meetinstrument is gebouwd door studenten en wetenschappers van het MIT en Harvard om röntgenstralen op te vangen van Bennu. De koolstofhoudende planetoïde neemt elektromagnetische radiatie afkomstig van de zon op en zendt deze vervolgens uit als röntgenstralen. Aan de hand van onder meer deze straling, proberen wetenschappers de elementen van Bennu in kaart te brengen. Maar natuurlijk is zo’n lichtgevende verrassing ook meer dan welkom.

Bronnen: NASA, Gizmodo

Beeld: NASA/Goddard/University of Arizona/MIT/Harvard

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Space