A.I. maakt naaktportretten

Naomi Vreeburg

31-03-2018 12:59:42

naaktportretten

Vraag kunstmatige intelligentie om naaktkunst en je krijgt… nou ja… een vreemd schilderij.

A.I. mag dan wel beter dan ons zijn in het spelletje Go, het oplossen van de Rubiks kubus en het bedenken van originele biernamen, maar een menselijke hand is nog altijd beter in het maken van naaktportretten dan kunstmatige intelligentie. Zo bewijst A.I.-deskundige Robbie Barrat door het werk van zijn robot te tweeten.

De machine, zo plaatst Barrat bij zijn post op Twitter, schildert mensen als hompen vlees met ledematen die overal uit lijken te groeien. De A.I.-deskundige noemt het “echt surrealistisch”, maar oordeel vooral zelf wat je ervan vindt:

Vleeshompen

Barrat heeft een zogenoemd Generative Adversarial Network (GAN) duizenden naaktportretten gevoerd, waarvan de meeste eeuwen geleden zijn gemaakt. Dit systeem bestaat uit twee neurale netwerken: de zogenoemde generator en discriminator. De generator maakt schilderijen die de discriminator ‘voor de gek’ houden. De discriminator moet vervolgens het verschil tussen de dataset en de door de generator gemaakte schilderijen ontdekken.

Op deze manier moeten de generator en de discriminator van elkaar leren, waardoor de schilderijen steeds realistischer worden. Helaas, zo geeft de A.I.-deskundige aan, blijft de generator vleeshompen als lichaam produceren.

Vreemde gezichten

Ook schildert de A.I. de gezichten vaak paars en geel, niet erg realistisch te noemen. Barrat heeft geen idee waarom zijn systeem dit doet, gezien de dataset niet één naaktportret bevat waarbij het gezicht deze kleuren heeft. Maar de deskundige geeft aan dat hij wel van deze gekke karakteristieken houdt. Of iedereen het met hem eens is…

Bronnen: IFL Science, CNET

KIJK 4/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis