A.I. bedenkt biernamen

Naomi Vreeburg

05-08-2017 13:00:14

bierstamboom

Belle-Vue Kriek, Gavroche, Abdis Blond. Er zijn genoeg namen bedacht voor bier. Kunstmatige intelligentie doet daar nu nog een schepje bovenop.

Al enige tijd gebruikt onderzoeker Janelle Shane artificial intelligence om allerlei namen te verzinnen. Bijvoorbeeld voor verfkleuren en metalbands. Bovendien liet ze software versierzinnen bedenken voor de klungelige casanova’s onder ons. En nu heeft ze kunstmatige intelligentie ingezet om biernamen uit de mouw te schudden.

Aan de slag met bier

Hoe Shane op het idee kwam? Journalist Ryan Mandelbaum, die schrijft voor de site Gizmodo, noemde in een artikel dat het bedenken van nieuwe namen voor bierbrouwers nog niet zo gemakkelijk is als het lijkt. Shane stuurde Mandelbaum vervolgens een mail: “Kunnen bierbrouwers geen leuke namen meer verzinnen? Dit klinkt als een werkje voor mij!”

Gizmodo-lezer Andy Haraldson besloot een handje te helpen en stuurde een dataset met duizenden biernamen naar Shane. Hiermee ging het neurale netwerk van de onderzoeker aan de slag. Neurale netwerken zijn simpel gezegd computerprogramma’s die leren van een grote dataset en deze kennis vervolgens gebruiken om een nieuwe dataset aan te kunnen maken.

Namenlijstje

Nou, genoeg geschreven over de methode achter de nieuw bedachte namen. Hier zijn ze op een rijtje:

Bronnen: Gizmodo, Popular Mechanics

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK Hoogvliegers II cadeau

Bij een abonnement op KIJK. Samen voor slechts €17,50 (ipv €28,64)