A.I.-robot Erica pakt hoofdrol in film

Annelies Bes

27 June 2020 08:59

AI Robot Erica in de hoofdrol

Voor het eerst zal een echte A.I.-robot schitteren op het doek. Robot Erica is gecast voor de miljoenenproductie ‘b’.

Voor het produceren van films halen producenten alles uit de kast. Robots zoals Ava in Ex-machina of Ultron uit het Marvel Universum zijn met visuele effecten in elkaar geknutseld. Ook kon de overleden Carry Fisher uit ongebruikte filmbeelden toch schitteren als Prinses Leia in de laatste Star Wars-films. Nu gooien de filmproducenten het over een andere boeg: voor het eerst hebben zij een real-life A.I.-robot gecast voor een hoofdrol in een sciencefictionfilm.

Lees ook:

Kunstmatige intelligentie

Erica, de intelligente robot, is ontwikkeld door de Japanse wetenschappers Hiroshi Ishiguro en Kohei Ogawa om interacties tussen mens en robot te bestuderen. Met behulp van kunstmatige intelligentie heeft het duo de robot getraind te acteren, emoties te tonen en reageren op de omgeving. Nu mag Erica schitteren in de hoofdrol van de 70 miljoen dollar filmproductie genaamd ‘b’, geproduceerd door Life Entertainment producers Sam Khoze, Eric Pham en Tarek Zohdy.

“Bij acteren verwerken acteurs vaak hun eigen levenservaringen in hun rol”, zegt Khoze tijdens een persconferentie. “Maar Erica heeft geen levenservaring. Ze is vanuit het niets ontwikkeld om deze rol te spelen. Al haar bewegingen en emoties, zoals de snelheid van haar bewegingen, lichaamstaal en acteren vanuit emotie en karakter, zijn één voor één door ons gesimuleerd.”

2021

In de film ‘b’ volgen we een onderzoeker die een systeem ontwikkelt om het perfecte menselijke DNA te creëren. Zoals niet geheel onverwachts, glitcht dit systeem met alle gevaarlijke consequenties van dien. De wetenschapper moet Erica, de door hem ontwikkelde A.I.-robot, redden en helpen ontsnappen aan het gevaar.

Vorig jaar is het team al begonnen met het schieten van filmscenes in Japan, en volgend jaar staat Europa op de planning. Er is alleen nog een probleem: de producers moeten de cast nog aanvullen met menselijke acteurs, en ook de director mist nog. Het is nog even wachten, maar eind 2021 kunnen wij Erica – hopelijk – bewonderen op het witte doek.

Bronnen: Popular Mechanics, The Hollywood Reporter

Beeld: GABRIEL BOUYS/AFP/ANP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws