Vliegende zeilboten dankzij hydrofoils

KIJK-redactie

17 February 2021 16:00

hydrofoils

De strijd om de America’s Cup, die dit jaar vanaf 6 maart in Nieuw-Zeeland plaatsvindt, is de meest prestigieuze zeilrace ter wereld. En de schepen die eraan meedoen zijn in technologisch opzicht dan ook het beste van het beste. Tijdens de komende wedstrijd zullen hydrofoils de hoofdrol spelen: vleugels die de boten net boven het water tillen en angstaanjagend snel maken.

Bij sommige mensen roept de zeilsport misschien het beeld op van rustig recreërende pensionado’s. Simeon Tienpont weet wel beter. Deze Nederlandse zeiler deed drie keer mee aan de America’s Cup. “Het gaat er hard aan toe. Je knijpt je billen goed samen, want je krijgt soms tot wel vier keer de zwaartekracht te verduren.” Bovendien loop je het risico op crashes wanneer je kijkt hoever je kunt gaan. Tijdens een training in San Francisco vloog Tienpont na het kapseizen van zijn boot twintig meter door de lucht. Gelukkig kwam hij daar zonder kleerscheuren vanaf.

“Het gaat er hard aan toe”

In 2010 en 2013 won Tienpoint de cup met het Amerikaanse team Oracle. Tijdens die laatste race behaalden de boten een snelheid van bijna 50 knopen; dat is zo’n 90 kilometer per uur. Maar de grenzen van de sport worden iedere editie verlegd. De nieuwe generatie schepen, die vanaf 6 maart voor de 36ste keer om de America’s Cup zullen strijden, kunnen bijna 100 kilometer per uur halen. Zulke ongekende snelheden worden mogelijk gemaakt door de toepassing van technologieën zoals hydrofoils en slimme computerprogramma’s.

Dit is het begin van het artikel ‘Vliegende zeilboten’ te vinden in KIJK 3/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 februari tot en met 17 maart.

Meer informatie:

Tekst: Joris Westerveld

Beeld: LUNA ROSSA PRADA PIRELLI TEAM

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Artikelen