Antieke Pierce-motor breekt verkooprecord

Annelies Bes

18-07-2020 12:59:00

Pierce motor verkocht tegen recordprijs op veiling

Dankzij zijn nog originele onderdelen leverde deze 109 jaar oude motor 225.000 euro op tijdens een veiling.

Op online tweedehands winkels, zoals Marktplaats of Motor Occasion, worden dagelijks heel wat motoren verkocht, vaak voor een schappelijke prijs. Maar als je op zoek bent naar een uniek pronkstuk of zeldzaam model, dan kun je besluiten eens een veiling te bezoeken. Wees dan wel voorbereid om een dikke portemonnee te trekken.

Afgelopen weekend tijdens de Mecum Auctions ging een viercilinder Pierce Arrow met een 696cc-motor, de deur uit tegen een bod van 225.000 dollar. Hiermee verbreekt hij het record voor duurste Pierce-motor ooit.

Lees ook:

Vijfhonderd stuks

Deze gemotoriseerde stalen ros is dan ook wel een bijzonder exemplaar. Ondanks dat de motorfiets 109 jaar oud is, lijkt hij nog gloedje nieuw. De originele, diep zwarte lak op het frame is onaangetast gebleven en glimt nog prachtig.

Tussen 1909 en 1914 zijn van dit model slechts vijfhonderd stuks op de markt verschenen. Deze Pierce was namelijk de eerste viercilinder motor gebouwd in Amerika, maar vanwege onhaalbare kwaliteitseisen werd de motorfiets al gauw te duur en zakte de verkoop in. Tegenwoordig maakt deze zeldzaamheid hem juist enorm gewild en kostbaar. Wanneer er eindelijk eentje in de verkoop gaat, schieten de prijzen flink de lucht in.

Origineel model

Authenticiteit, ofwel met originele onderdelen, lijkt almaar populairder te worden in de collectorswereld. Verzamelaars bieden steeds hogere prijzen voor onaangeroerde modellen; vaak meer dan motoren die volledig gerestaureerd zijn in originele staat. Interesse in zo’n prachtding? Dan moet je dus wel eventjes sparen. 

Bronnen: New Atlas, Mecum Auctions

Beeld: Mecum Auctions

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws