Blue Angels vliegen voor het laatst met Hornets

Laurien Onderwater

06 November 2020 09:00

Blue Angels

De F/A-18 Hornet heeft het Amerikaanse vliegdemonstratieteam ruim dertig jaar trouw gediend, maar nu is het tijd om over te stappen op nieuwere toestellen.

Het bekendste vliegdemonstratieteam ter wereld heeft afscheid genomen van de McDonnell Douglas F/A-18 Hornets. Onlangs vlogen de Blue Angels voor de laatste keer met de multirole jachtbommenwerper waar ze in totaal 34 jaar lang acts mee uitvoerden. Nog nooit vloog het team zo lang met hetzelfde type toestel. De Hornet wordt opgevolgd door de modernere F/A-18E/F Super Hornet.

Lees ook:

Stalen zenuwen

In 1946 richtte de US Navy het demonstratieteam op om, naar eigen zeggen, de belangstelling van het publiek te wekken voor de marine luchtvaart. (De Amerikanen hebben drie ‘luchtmachten’: de US Air Force, de Marines, en die van de Navy.) Sindsdien zijn de Blues elk jaar op allerlei luchtshows te zien, zowel in de VS als in het buitenland.

Het demonstratieteam begon met drie vliegtuigen, maar vliegt inmiddels met zes toestellen. Vaak doet een C-130 Hercules, bijgenaamd Fat Albert, ook mee aan de lucht-act. De Blue Angels vlogen het vaakst met het A-model. In 2010 stapte het team over op de nieuwere -C- en -D-modellen. Nu gaat het over op de modernere -E en -F-modellen, de Super Hornets.

De Blue Angels tijdens een demonstratie in 2019.

In 2018 kreeg Boeing een contract voor elf Blue Angels-toestellen: negen normale F/A-18E Super Hornets en twee F/A-18F-tweezitters. De toestellen moeten in 2021 worden afgeleverd, als de Blue Angels hun 75ste jubileum vieren.

Het afscheid van de ‘gewone’ Hornet nam het demonstratieteam natuurlijk in stijl, door wederom een spectaculaire vliegshow weg te geven.

Bronnen: Popular Mechanics, Military Times

Beeld: US Navy

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws