Boeing komt met zelf-schoonmakende toiletten

Laurien Onderwater

2016-03-08 09:00:10

Toilet Boeing

Het Amerikaanse luchtvaart- en ruimtevaartbedrijf Boeing heeft een innovatieve manier gevonden om toiletten schoon te maken.

Boeing heeft technici en ontwerpers bij elkaar geroepen om een oplossing te bedenken voor de, vaak smerige, toiletten aan boord van vliegtuigen. Hun uitkomst: wc’s die zichzelf schoonmaken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van UV-licht dat bijna alle ziektekiemen zou doden – met schone en welriekende toiletten als resultaat.

Handsfree plassen

Het UV-licht zendt een bepaalde frequentie uit, waardoor bacteriën en andere ziektekiemen letterlijk exploderen. Als gevolg daarvan zijn de toiletten voor 99,99 procent bacterievrij en ruiken ze niet naar tankstation-toiletten. En dat allemaal in drie secondes.

Maar Boeing doet er nog een schepje bovenop. Speciaal voor degene met smetvrees heeft het bedrijf bijna alles handsfree gemaakt. Zo gaat de toiletbril – voor de staande plassers – uit zichzelf omhoog als je even voor een sensor zwaait. Ook de kraan, de zeeppomp, de handdroger en het afvalbakje werken op sensors. Het enige wat wel nog een handdruk nodig heeft, is de deurklink, maar er wordt aan gewerkt om ook die handsfree te maken.

Onschadelijk

Voor de mens is het UV-licht niet schadelijk. Maar om er toch zeker van te zijn dat de passagier er niet mee in aanraking komt, begint het schoonmaakproces pas nadat de ‘toiletganger’ de deur achter zich heeft dichtgetrokken. De toiletbril gaat dan automatisch omhoog, zodat ook op die plek geen ziektekiem blijft leven.

Boeing lijkt aan alles te hebben gedacht. Wat ze alleen zijn vergeten, is dat niet de toiletten in het vliegtuig de meeste ziekteverwekkers bevatten, maar de klaptafels

Bronnen: Engadget, Wired

Beeld: Boeing


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.