Bosch komt met slimme zonneklep

Naomi Vreeburg

07-01-2020 08:59:00

zonneklep

De Virtual Visor rekent op een veilige manier af met zonlicht dat in de ogen van een automobilist schijnt.

Een zon die laag aan de hemel staat; het is een pain-in-the-ass voor automobilisten. Je grijpt dan automatisch naar de zonneklep om het licht te weren. Helaas blokkeert deze rechthoek voor je ogen ook het zicht op de weg. Dit moet anders, vinden ingenieurs bij het Duitse bedrijf Bosch, en ze hebben dan ook een oplossing bedacht.

Lees ook:

Donkere gebiedjes

Op de Consumer Electronics Show 2020 in Las Vegas, waar grote en kleine bedrijven laten zien wat voor elektronica ze dit jaar gaan aanbieden, toont Bosch de Virtual Visor. Een slimme zonneklep die bestaat uit een klein, transparant LCD-paneel dat je omlaag kunt klappen.

Met behulp van kunstmatige intelligentie en een camera die in de gaten houdt waar zonlicht op je gezicht valt, worden specifieke gebiedjes op het paneel donkerder. De rest van de klep blijft transparant. Herpositioneren van het paneel is bovendien niet nodig; verplaatst het zonlicht zich, dan worden andere gebieden op het paneel verduisterd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

We hopen overigens wel dat de verschuiving van de donkere gebieden niet voor al te veel afleiding zal zorgen.

Kinderschoenen

De Virtual Visor bevindt zich nog in de conceptfase en of het systeem wel of niet wordt geïmplementeerd in auto’s hangt natuurlijk af van automakers. Maar het team van Bosch laat weten al te spreken met fabrikanten om de technologie in productie te brengen. Is het binnenkort dan toch écht afgelopen met het gehannes met de zonneklep?

Bronnen: Gizmodo, Engadget

Beeld: Bosch

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes