China bouwt zonnepaneelpark in pandavorm

Laurien Onderwater

10 July 2017 16:00

zonnepaneelpark

Waarom alle zonnepanelen in een park netjes ordenen als je ze ook in de vorm van een panda kunt plaatsen?

De meeste zonnepaneelparken zien er maar saai uit. Alle zonnecellen staan netjes op een rij en doen wat ze moeten doen:

Maar China wilde het graag anders, en vooral creatiever, aanpakken. Dus wat is dan leuker dan de zonnepanelen aanleggen in de vorm van China’s grootste icoon? Dat is precies wat het land heeft gedaan:

150 voetbalvelden

De 50 megawatt zonnepanda – gebouwd in Datong, een plaats in het noordwesten van China – is bijna 100 hectare groot (of 150 voetbalvelden). De zonnecentrale was 30 juni officieel aangesloten op het netwerk en is begonnen met stroom leveren.

Overigens is dit exemplaar slechts het begin, want later dit jaar wordt er al een tweede panda gebouwd. Uiteindelijk moet de capaciteit van de zonnecentrale worden verhoogd naar 100 megawatt, zodat de ‘Panda Power Plant’ in 25 jaar tijd 3,2 miljard kilowatturen aan zonne-energie kan produceren. Hiermee zou de CO2-uitstoot met zo’n 2,74 miljoen ton dalen.

Zwart-wit

Zoals op de artist impression is te zien, bevat de panda twee kleuren. Maar zonnepanelen zijn toch altijd donker van kleur? Nee hoor. Want zo is het zwarte gedeelte van de panda opgebouwd uit zonnepanelen bestaande uit monokristallijn silicium en het lichtere deel gemaakt van thin-film solar cells. Des te meer panda lijkt deze, eh, panda.

Om de Panda Power Plant te realiseren, werkt het bedrijf Panda Green Energy Group samen met de United Nations Development Program (UNDP). Het pandaproject is onderdeel van een grotere onderneming die het bewustzijn over schone energie wil verhogen onder Chinese jongeren. En dat pakken ze met deze panda erg vernuftig aan!

Bronnen: UNDP, Business Insider

Beeld: China Merchants New Energy/Panda Green Energy

Lees ook: Zijn zonnepanelen van windturbines te voorzien?


Meer Nieuws