Coronavirus drijft vraag naar zelfrijdende auto’s op

Annelies Bes

13 March 2020 08:59

Neolix zelfrijdende auto

Deze Chinese start-up maakt zelfrijdende voertuigen die kunnen dienen als pakketjesservice in quarantainegebieden.

Scholen die worden gesloten, steden waar niemand in of uit kan en vliegvelden dicht. Dat zijn ingrijpende maatregelen die sommige landen nemen om COVID-19, het coronavirus, in te dammen. Met hele steden in quarantaine, zijn de straten uitgestorven en ligt het dagelijks leven stil. Terwijl veel bedrijven kampen met problemen draait het Chinese bedrijf, Neolix, juist overuren.

Lees meer over COVID-19:

Quarantaine-hulp

De start-up produceert namelijk zelfrijdende auto’s die onbemand door steden kunnen rijden om belangrijke pakketjes van A naar B te vervoeren. Zo kan de auto worden ingezet om medische benodigdheden binnen quarantainesteden, zoals het epicentrum Wuhan in China, rond te brengen. Ook de levering van eten en drinken voor medische hulpverleners in deze gebieden is hard nodig. Daarnaast kan het busje worden ingezet om de straten te desinfecteren.

De Neolix-auto kan worden ingezet om de straten te desinfecteren tegen coronavirus
De Neolix-auto kan worden ingezet om de straten te desinfecteren

Subsidie

Inmiddels neemt de vraag naar zelfrijdende busjes flink toe. Volgens een nieuwsbericht van Bloomberg zou het bedrijf de laatste twee maanden tweehonderd nieuwe bestellingen hebben gekregen, waaronder ook van giganten als Alibaba en JD.com. En dat terwijl het bedrijf hiervoor slechts 125 bestellingen in totaal kreeg, sinds mei vorig jaar.

Ook de Chinese overheid deelt de interesse voor de robotvoertuigen. Chinese gemeentes willen de aanschaf van Neolix auto’s door bedrijven stimuleren en beloven hiervoor een flinke financiële ondersteuning (tot wel 60 procent van de aanschafprijs).

Het zal nog even duren voordat al die auto’s gemaakt zijn en de straat op kunnen. Natuurlijk hopen we eigenlijk dat het dan niet meer nodig is.

Bronnen: Cnet, Popular Mechanics, Bloomberg

Beeld: Neolix


Meer Nieuws