DARPA gaat soldaten een flinke upgrade geven

Laurien Onderwater

26-05-2017 16:00:38

Tactical Augmented Reality

Het Amerikaanse onderzoeksinstituut van defensie wil zijn militairen ‘superzicht’ gaan geven met Tactical Augmented Reality.

DARPA heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die zijn soldaten in staat stelt nóg beter te kunnen zien. Dankzij een nieuw ontwikkeld systeem, genaamd Tactical Augmented Reality (TAR), kunnen soldaten hun posities uiterst nauwkeurig lokaliseren, evenals die van hun medesoldaten en ook vijanden. Daarnaast kunnen de militairen met TAR in het donker kijken.

TAR

Momenteel gebruiken de meeste soldaten een hand-GPS-systeem dat hun positie globaal inschat, maar alleen als hun locatie in het georegister staat. Georegistratie is een systeem waarmee met behulp van luchtfoto’s GPS-posities kunnen worden bepaald. Maar TAR doet deze registratie volledig automatisch.

Dankzij TAR hebben soldaten geen apart GPS-apparaat nodig, want het systeem zit verwerkt in een lens die op de helm is gemonteerd. Hierdoor hoeven militairen ook niet meer naar de GPS te kijken, want dat zien ze verschijnen op hun bril.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De lens heeft zelfs een split screen, waardoor de soldaat op zijn schermpje een voor- en achteraanzicht te zien krijgt. Ook kan hij beelden delen met zijn fellow soldiers en het hoofdkwartier.

Soldaat van de toekomst

DARPA meldt dat er al enkele prototypes in gebruik worden genomen door speciale operatiekrachten. De huidige versies gebruiken zwart-wit beelden of groene monochrome kleuren, maar het Amerikaanse onderzoeksinstituut werkt aan een full color-versie.

Vorige week schreven we al over het exoskelet van Lockheed Martin en nu met deze nieuwe technologie van DARPA wordt de soldaat van de toekomst steeds meer werkelijkheid.

Bronnen: DARPA, Popular Mechanics

Beeld: David Vergun

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes