Deep Nostalgia verandert oude foto’s in animaties

Laurien Onderwater

01-03-2021 14:00:00

Deep Nostalgia

Sepiafoto’s van je voorouders tot leven laten komen? De kunstmatig intelligente tool Deep Nostalgia maakt het mogelijk.

Je hebt ze ongetwijfeld op een kastje bij je (groot)ouders zien staan: die ouderwetse, statige portretten van henzelf of hun ouders. Vaak werd er heel serieus gekeken op de foto, dus dan kan het lastig zijn je voor te stellen hoe hij of zij er lachend uitzag. Daar brengt de online tool Deep Nostalgia van de website MyHeritage verandering in. Nadat je een foto hebt geüpload, gaat een deep learning-algoritme ermee aan de slag. Het resultaat is een korte video van de persoon in kwestie die zich lijkt klaar te maken voor het portret.

Lees ook:

Nostalgie

Met deep learning, een vorm van machine learning, kunnen computers onder meer geluiden en beelden herkennen. Ze worden met grote hoeveelheden data net zolang ‘getraind’ totdat ze op eigen kracht een bepaald gezicht (of iets anders) kunnen herkennen.

Zodra een gebruiker een oude foto uploadt, herkent Deep Nostalgia het gezicht meteen en maakt de plaat scherper. Vervolgens analyseert het algoritme hoe het hoofd is georiënteerd om te bepalen in welke richting het hoofd en de ogen staan. Tot slot kijkt de tool een moderne opname af, van een gezicht dat bewegingen maakt alsof het voor een foto poseert, om te bepalen hoe de foto wordt geanimeerd.

Deep Nostalgia

Geloofwaardig

Het resultaat is bijna griezelig – zo echt komt het bewegende gezicht over. De tool werkt echter nog niet optimaal. Zo is het onmogelijk om op een groepsfoto iedereen te laten bewegen; de gebruiker moet een hoofd aanwijzen waar het algoritme op los kan gaan. Een bewegende foto zoals je die in Harry Potter ziet, is dus voorlopig niet realiseerbaar:

Harry Potter houdt een bewegende foto vast waarop de Orde van de Feniks is te zien.

Een ander nadeel is dat de animaties zijn beperkt tot het hoofd en de nek van de persoon. Een opname van iemand die een potje aan het golfen is, zal alleen zijn hoofd kunnen draaien, maar je ziet hem niet met zijn golfclub zwaaien.

Toch is het knap dat Deep Nostalgia een lach op een foto van je voorouders kan toveren. Nieuwsgierig geworden? Op de website van MyHeritage kun je tot vijf foto’s gratis uploaden, daarna moet je betalen voor de service.

Bronnen: MyHeritage, Gizmodo

Beeld: Deep Nostalgia/MyHeritage

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar