Mogelijke opvolger van de Black Hawk onthuld

André Kesseler

26 January 2021 15:00

Defiant

Het samenwerkingsverband Sikorsky-Boeing maakt beelden openbaar van de Defiant X.

Sikorsky UH-60 Black Hawk is natuurlijk een legendarische helikopter. Maar aan alles komt een eind en dus ook aan de carrière van de Black Hawk. Daarom startte het Pentagon een paar jaar geleden het vervangingsproject Army’s Future Long Range Assault Aircraft (FLRAA), dat niet alleen moet leiden tot een vervanger voor de UH-60, maar ook voor de misschien wel net zo opmerkelijke AH-64 Apache-aanvalshelikopter.

Lees ook:

Defiant SB-1

Snelheidsduivels

Qua snelheid zit het allemaal wel goed. Tijdens een testvlucht op 9 juni vorig jaar haalde het prototype, de Defiant SB-1, een snelheid van 205 knopen; zo’n 370 kilometer per uur. Een jaar eerder haalde de andere finalist van het project, de Bell V-280-tiltrotor (foto hieronder), een snelheid van maar liefst 555 kilometer per uur. Beide zijn dus ruim sneller dan de Black Hawk die ‘met de wind mee en de brug open’ 194 knopen (359 km/u) kan halen.

Bell tiltrotor

Hard en laag

De uiteindelijke versie van de Defiant wijkt niet heel veel af van het prototype. De basis, twee contraroterende propellers en een duwende propeller aan de achterkant, is gebleven. De X is alleen wat slanker geworden, de neus is wat scherper en de motor zou krachtiger moeten zijn. Dat alles moet ervoor zorgen dat de heli laag en hard een vijandelijk gebied binnen kan vliegen, om daar troepen of materieel af te leveren of op te halen.

Het plan is dat het Pentagon in 2022 de keus bepaalt. Het nieuwe toestel, de Defiant X of de Bell V-280, kunnen dan rond 2035 in dienst worden genomen.

Bronnen: Sikorski, Boeing, New Atlas

Beeld: Sikorski-Boeing/Bell

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws