Drie bijzondere biohacks

KIJK-redactie

19 May 2021 09:00

biohackers

Een RFID-chip in je hand waarmee je je contactgegevens kunt delen, is natuurlijk geinig. Maar sommige biohackers gaan een stuk verder en geven zichzelf nieuwe zintuigen. Drie voorbeelden.

biohackers

De uit Barcelona afkomstige kunstenaar Manel Muñoz liet twee vinnen in zijn hoofd plaatsen waarmee hij veranderingen in de luchtdruk kan voelen. De vinnen zitten vast aan de slaapbeenderen en zetten de informatie over de luchtdruk om in trillingen die Muñoz via botgeleiding kan horen. Hij omschrijft zichzelf sindsdien als ‘menselijk weerstation’.

biohackers

Michael Laufer, een Amerikaanse biohacker, heeft sinds 2019 een volledig werkzame, draadloze server in zijn been. Elk apparaat met Wi-Fi kan er contact mee maken en bestanden delen met de ingebouwde harde schijf. Het implantaat kan honderden gigabytes aan data opslaan en is toegankelijk voor iedereen die bij Laufer in de buurt is.

biohackers

De Spaanse danseres Moon Ribas ontwikkelde in 2013 een sensor die trilt wanneer hij seismische activiteit waarneemt. Ribas liet de sensor in haar voet plaatsen en kan kleine aardbevingen voelen. Ze gebruikt het extra zintuig tijdens haar dansvoorstellingen. De sensor pikt alle trillingen op die een 1 of hoger scoren op de schaal van Richter.

Dit is een kader uit het artikel ‘Het betere hackwerk’ te vinden in het zomernummer van KIJK. Deze extra dikke editie ligt vanaf 27 mei in de winkel.

Meer informatie:

Tekst: Nick Kivits

Beeld: Jonathan Nackstrand/AFP/ANP, TCP, YONAH.ORG, L. NORGAARD/CC BY-SA 4.0

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen