Grootste drijvende windturbine operationeel

Laurien Onderwater

06-01-2020 11:59:00

drijvende windturbine

Voor de Portugese kust staat ’s werelds grootste drijvende windturbine. En sinds vrijdag kan hij het land van stroom voorzien.

Met een maximale capaciteit van 12 megawatt en een lengte van 260 meter is de Haliade X van GE Renewable Energy de grootste windturbine ter wereld. De gigant is in elkaar gezet op de Rotterdamse Maasvlakte en leverde nog niet zo lang geleden voor het eerst stroom. De capaciteit van een nieuwe windturbine die voor de kust van Portugal ligt, is niet zo hoog als de Haliade X, maar is om een andere reden bijzonder: hij drijft.

Lees ook:

Drijvende windturbine

De drijvende windturbine – van ontwikkelaar EDP Renewable, ENGIE, Repsol en Principle Power – heeft een maximale capaciteit van 8,4 megawatt. De ‘molen’ is 30 meter hoog en staat op een drijvend ponton die op zijn beurt op z’n plek wordt gehouden door dikke kabels die in de zeebodem zijn verankerd.

Dat de turbine drijft, heeft een groot voordeel. Hierdoor kan hij namelijk opereren in wateren tot 800 meter diep. Dit in tegenstelling tot de windturbines die vaststaan en tot maximaal 80 meter diep kunnen werken. De turbine voor de Portugese kust dobbert op 100 meter diep water.

Windfloat Atlantic

Uiteindelijk moeten er drie van zulke windturbines op zee komen met een gezamenlijke capaciteit van 25 megawatt. Dat windpark, het WindFloat Atlantic-park, kan 60.000 huishoudens in Portugal van stroom voorzien. De driewindturbines zijn met elkaar verbonden en de stroom die ze opwekken wordt door een 20 kilometer lange kabel getransporteerd naar het vasteland.

Het gaat hier overigens niet om het eerste drijvende windpark in Europa; in november 2018 installeerde de Franse offshore-groep Bourbon drijvende turbines op de Noordzee, voor de kust van het Schotse Aberdeen.

Bronnen: Reve, ScienceAlert, NU.nl

Beeld: Principle Power

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws